LDP: Srbija ostaje van važnog skupa

LDP smatra da je veoma štetna odluka Srbije o neučestvovanju na regionalnoj konferenciji na Brdu kod Kranja, navodi se u saopštenju ove stranke.

Izvor: B92

Petak, 19.03.2010.

22:22

Default images

LDP dodaje da se Srbija ponovo ponaša na način koji niko ne razume, jer simbolički i stvarno ostaje van važnog sastanka, daleko od foruma na kojem se i o njoj odlučuje.

Time se , nažalost, demonstrira da još uvek ne možemo da pokažemo da je Srbija prelomila, da je nesumnjivo opredeljena da brzo postane članica Evropske unije, a da istovremeno razgovara sa predstavnicima Kosova, pre svega o kvalitetu života ljudi koji na Kosovu žive, navodi se su saopštenju.

Najgore što u ovom trenutku može da se desi evropskim naporima društva koje želi u EU, jeste da vlast ovakvim potezima politički hrani antievropske snage kojima se ostavlja prostor da trijumfuju nad politikom koja podseća na onu koja nas je do 2008. godine udaljavala od Evrope.

Građani nisu glasali za tu politiku i ovakve odluke nanose veliku štetu proevropskim i reformskim snagama u društvu.

LDP smatra da ne možemo da očekujemo ničiju pomoć i podršku ako nismo sposobni da sami pomognemo sebi. U izbegavanju razgovora nema ničeg evropskog, i to je najgori mogući signal koji smo mogli da pošaljemo u trenutku kada od EU zavisi kada će se odlučivati o našoj kandidaturi za Evropsku uniju.

Iz Beograda se širi zbunjujuća poruka koju niko u regionu ni Briselu ne može da razume i koja dovodi u tešku situaciju sve one političare i zemlje koji se zalažu za što brži ulazak Srbije u EU.

Na konferenciji u subotu biće verifikovan položaj Slovenije kao aktivne članice Unije, Hrvatska će potvrditi da je kredibilan partner na Zapadnom Balkanu i da tako ulazi u EU, Crna Gora, Makedonija i BiH pokazuju da, uz prijem u NATO, zajedno mogu da rade na ispunjavanju uslova za prijem u EU.

Konačno, Kosovo će sa subotnjeg sastanka izaći kao zajednica koja nedvosmisleno kaže da želi da uđe i u NATO i u Evropsku uniju.

Srbija će se istovremeno, i u svojim i u očima Evropske unije, vratiti u stanje gde se dobrovoljno odriče prilike da odlučuje o sebi i pokaže da je spremna da sve svoje probleme rešava na evropski način, smatra LDP.

LDP posebno brine što je i ovu situaciju Ministarstvo spoljnih poslova iskoristilo da likuje i da izostanak sa konferencije proglašava pobedom svoje svađalačke i destruktivne politike u regionu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: