Utorak, 24.11.2009.

09:03

Blic: Nelogičnosti u visini plata

Šefica kabineta predsednice Skupštine Srbije ima veću platu od predsednice Skupštine, ali i od premijera i svih potpredsednika Vlade i ministara, piše Blic.

Izvor: FoNet, Blic

Default images

Njena plata od 128.392 manja je samo od primanja predsednika republike, koji je „šije“ za desetak hiljada dinara, navodi list, koji prenosi da i "pomoćnici ministara imaju veće plate od ministara, pa i od potpredsednika Vlade“.

Sve zavisi ko im određuje osnovicu plate i prema kom zakonu.

Nije ovo ništa novo, navodi list, jer se već godinama u Srbiji plate izabranih lica računaju po jednom zakonu o platama u državnim organima i javnim službama, dok se plate zaposlenih u stručnim i pomoćnim službama celog državnog aparata određuju po Zakonu o platama državnih službenika i nameštenika.

Predsedniku republike, poslanicima, predsedniku Skupštine Srbije, državnom tužiocu… osnovicu određuje Administrativni odbor Skupštine Srbije, a drugim nameštenicima se osnovica određuje svake godine republičkim budžetom.

Administrativni odbor osnovicu je poslednji put menjao 2005. godine.

Takođe, i neke uredbe o platama pojedince izdvajaju iz ta dva zakona, pa tako postoji posebna uredba Vlade za plate imenovanih u generalnom sekretarijatu Vlade kojom se određuju primanja generalnom sekretaru, šefovima kabineta premijera, potpredsednika i ministara, kao i njihovim zamenicima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

19 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: