Petak, 31.07.2009.

17:42

Medicinski otpad

Uz pomoć projekta EU, pojedine medicinske ustanove u Srbiji dobile su pogone za tretman infektivnog otpada.

Izvor: B92

Default images

Preko projekta Upravljanja medicinskim otpadom, za čije sprovođenje je Evropska unija obezbedila 7,3 miliona evra, pojedine medicinske ustanove u Srbiji u poslednje dve godine izgradile su Pogone za tretman infektivnog otpada.

Primer dobre prakse je Opšta bolnica u Šapcu, koja je za uvođenje novih tehnologija dobila priznanje Jedinstvenog informatičkog saveza Srbije.

U ovoj ustanovi se godišnje preradi oko 70 tona infektivnog otpada, koji je ranije bio spaljivan.

Pogon za tretman medicinskog otpada u opštoj bolnici u Šapcu opremljen je drobilicom, autoklavom i specijalnim kasetama za transport infektivnog otpada. Mesečno se steriliše oko 5 i po tona infektivnog otpada iz šabačke bolnice i iz još desetak medicinskih ustanova.

“Na odeljenjima je otpad razvrstan prema Evropskom katalogu otpada. To znači da se on pakuje u žute vreće i kontejnere, obeleži posebnom šifrom i nakon toga doprema u pogon gde se steriliše u autoklavu”, kaže sanitarno-tehnički inženjer Vesna Maksimović.

Po završetku procesa reciklaže sterilisana i umanjena masa otpada je bezopasna za životnu sredinu i odlaže se na gradsku deponiju.

Ovaj Projekat kontrolisanog odlaganja medicinskog otpada u skladu s praksom zemalja Evropske unije, pozitivno su ocenile ustanove zadužene za praćenje uvođenja informacionih tehnologija.

“Mi smo prva bolnica u Srbiji koja je dobila priznanje Jedinstvenog informatičkog saveza za uvođenje informacionih tehnologija u projektu 'Tretman infektivnog otpada'. Uveli smo primenu bar koda i to se u praksi pokazalo kao vrlo korisno”, kaže direktor Opšte bolnice u Šapcu Goran Maletić.

Inače, pre uvođenja sistema za tretman, infektivni otpad je bio spaljivan u bolničkom krematorijumu, što je uticalo na povećanje koncentracije zagađujućih materija u vazduhu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

9 h

Podeli: