Molitveni doručak

Predsednik SAD Barak Obama, kao i svi njegovi prethodnici tokom više od pet decenija, održao je tradicionalni molitveni doručak.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.02.2009.

09:39

Default images

Molitveni doručak, na kom se našlo oko 3.500 zvanica, tradicionalno se održava svakog prvog četvrtka u februaru. U "molitvi za Ameriku" u Vašingtonskom Hiltonu bili su, pored članova Kongresa, visokih predstavnika administracije i zvaničnici iz čitavog sveta.

Tradicija okupljanja na molitvenom doručku ustanovljena je za mandata predsednika SAD Dvajta Ajzenhauera, koji je sa grupom kongresmena došao na ideju da organizuje zajednički skup čija bi okosnica bila molitva za Ameriku.

Osnovna namera je bila da se pomogne u prevazilaženju tadašnjih podela u američkom društvu, nalik na one koje i danas postoje između plave - demokratske i crvene - republikanske Amerike, za koje se novi američki predsednik nada da će ih prevazići.

Domaćin ovog skupa je američki Kongres, i to ispred kongresa dva člana američkog zakonodavnog tela - jedan iz republikanske i jedan iz demokratske stranke, ali smatra se da je glavni organizator neformalna konzervativna hrišćanska organizacija "Familija" ili "Feloušip faundejšon".

Uobičajeno, jednu trećinu ukupnog broja gostiju čine zvanice iz inostranstva i njih pozivaju kongresmeni i članovi "Feloušipa". Budući da svaki kongresmen i svaki sentor ima pravo da pozove koga želi, o konačnom spisku gostiiju odlučuju, koliko funkcija i ugled odabranih, toliko i licna poznanastva.

Američka vlada takođe ima pravo na određeni broj gostiju i obično predlaže visoke strane zvaničnike. Svi pozivi se potom usklađuju sa organizacionim komitetom, jer postoje čvrsto određene kvote za svaki region i svaku američku državu.

Za Balkan je ove godine, prema nezvaničnim informacijama, rezervisano 45 mesta, od kojih je 12 pripalo Srbiji.

Budući da je reč o manifestaciji koja u jednoj sali okuplja više hiljada ljudi, molitveni doručak svakako nije mesto za detaljnije razgovore sa američkim domaćinima, ali događaji koji ga prate pružaju mogućnosti mnogih susreta i neformalnih razgovora.

Na molitvenom doručku prisustvovalo je i nekoliko zvanica iz Srbije. Među pozvanima su bili ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić, lider SPO-a, članice vladajuće koalicije, Vuk Drašković, funkcioner opozicionog DSS-a Nenad Popović, srbijanski muftija Islamske zajednice Srbije Muhamed Jusufspahić, funkcioner G17plus Vlajko Senić, nekadašnji glavni inspektor MUP-a Srbije Vladimir Božović i drugi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: