Četvrtak, 19.06.2008.

14:53

Konačan dogovor DS-SPS?

Kako B92 saznaje, lista "Za evropsku Srbiju" i koalicija oko SPS-a usaglasile su konačan dogovor da formiraju skupštinsku većinu. U DS-u tvrde da dogovor nije postignut.

Izvor: B92, Beta

Default images

Portparolka Demokratske stranke Jelena Trivan negirala je da su vođeni bilo kakvi zakulisni tajni pregovori o formiranju koalicije i vlade Srbije. Ona je rekla da očekuje da će do toga uskoro doći i da svi događaji na političkoj sceni ukazuju na to da će lista "Za evropsku Srbiju", predvođena DS-om, formirati vladu.

"Naravno da smo spremni da budemo vrlo ekspeditivni u tom poslu, shodno očekivanjima građana da brzo dobiju vladu, ali takođe želimo da taj posao uradimo na javan i transparentan način, što znači da očekujemo da uskoro uđemo u formalne, javne i zvanične pregovore i da shodno tome na vreme o njima obavestimo javnost, kao i o rezultatima pregovora", kazala je Trivanova.

"Nema potreba za stalnim spekulacijama u javnosti i korišćenja takozvanih neimenovanih izvora kojima se zbunjuje javnost. Mi ćemo sve što je u vezi sa formiranjem koalicije na vreme reći i obavestiti o tome javnost", rekla je protparolka DS-a.

Podsetimo, izvori B92 naveli su da bi odluka o većini mogla biti saopštena nakon vikenda, a da bi vlada u Skupštini mogla biti izabrana u narednih deset dana.

Ipak, još nije dogovorena podela svih resora, odnosno ministarstava.

Iako su predstavnici SPS-a demantovali da uopšte vode pregovore tokom protekle dve nedelje, njihovi nezvanični pregovori su se intenzivirali.

Ova vlada imala bi podršku 102 poslanika liste "Za evropsku Srbiju-Boris Tadić", 20 poslanika koalicije SPS-PUPS-Jedinstvena Srbija, sedam poslanika stanaka manjina, ali i 13 poslanika LDP-a.

Naime, LDP je najavio da će podržati koaliciju liste "Za evropsku Srbiju" i koalicije okupljene oko SPS-a "za formiranje evropske vlade". To ukupno čini 142 poslanika.

Zvanično, pregovori idućih dana

S druge strane, ministar ekonomije i lider G17 plus Mlađan Dinkić kaže da bi nova, "jasno proevropska" vlada Srbije trebalo da bude formirana do kraja iduće ili početkom nedelje koja sledi, a idućih dana morali bi da počnu i zvanični pregovori sa Socijalističkom partijom Srbije. Dinkić je to rekao posle susreta sa evropskim komesarom za proširivanje Olijem Renom u Briselu.

"Naša vlada će u narednom periodu biti sastavljena od partija koje su, s jedne strane, članice Socijalističke internacionale, i G17 plus, koja će biti jedina partija članica Evropskih narodnih partija, sa druge strane", rekao je Dinkić.

U gotovo svim zemljama Evropske unije na vlasti su stranke iz EPP-a, rekao je on. "Mi želimo da održimo balans između jakog privrednog razvoja, koji je cilj G17 plus, i socijalno odgovorne države, što je, pre svega, cilj Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije", rekao je Dinkić.

Krkobabić: Nema obaveštenja o dogovoru

Predsedavajući Skupštine Srbije Jovan Krkobabić izjavio je da još ne može da zakaže nastavak konstitutivne sednice parlamenta jer ga niko nije obavestio o tome da je postignuta skupštinska većina.

"Još nisam dobio obaveštenje o dogovoru o skupštinskoj većini i dok se to ne desi, nije moguće zakazati nastavak konstitutivne sednice", rekao je Krkobabić.

Na pitanje da li je bilo razgovora o skupštinskoj većini i o formiranju nove vlade, Krkobabić, koji je i predsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije, rekao je da on ni s kim nije razgovarao o tome.

Milosavljević: Istorijska šansa

Potpredsednik G17 plus Tomica Milosavljević smatra da SPS, ukoliko podrži proevropsku vladu, "ima istorijsku šansu“ da se svrsta u red stranaka sa socijaldemokratskom i evropskom orijentacijom.

On je, gostujući u emisiji Poligraf na TV B92, rekao i da ukoliko SPS ne odustane od koalicionog sporazuma sa DSS-om i SRS-om u Beogradu, G17 neće podržati ni manjinsku vladu koju bi na republičkom nivou napravili Demokratska stranka i socijalisti.

"Beograd je motor razvoja Srbije i naravno da je za nas neprihvatljivo da na republičkom nivou bude formirana vlada koja ima proevropsku orijentaciju i koja vodi računa o brzom ekonomskom razvoju i socijalnoj brizi za građane Srbije, a da, sa druge strane, imamo opoziciju u glavnom gradu“, naveo je Milosavljević.

Iako bi, prema najavama iz DS-a, vlada mogla biti formirana i do kraja ove nedelje, u toj stranci kažu da, ipak, strpljivo čekaju da koalicija oko SPS-a ozvaniči prekid pregovora sa narodnjacima i radikalima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

19 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: