"Daleko smo od istine o ubistvu"

Punomoćnik porodice Zorana Đinđića advokat Rajko Danilović kaže da smo "daleko od pune istine o ubistvu".

Izvor: B92

Četvrtak, 13.03.2008.

08:05

Default images

Danilović je u Poligrafu TV B92 ocenio da "nema političke volje da se ta stvar ispita". On je rekao da je prvostepeno sudsko veće Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu "u potpunosti rešilo optužnicu", da se zna ko su organizatori i ko je neposredni izvršilac ubistva.

"Ostala je tajna, nedovršena priča, ko je stajao iza tog ubistva", kazao je Danilović. Prema njegovim rečima, pobuna "crvenih beretki" bila je "generalna proba ubistva Đinđića, pa i menjanje političkog režima". O rezultatima ispitivanja političke pozadine ubistva Đinđića, Danilović je kazao da su to inicirali punomoćnici oštećenih a ne Specijalno tužilaštvo i da - prema saznanjima punomoćnika - "tu nije urađeno ništa osim spektakularnog hapšenja okružnog tužioca Radeta Terzića. Danilović je rekao da je kod hapšenje Terzića u pitanju "zla namera da se onemogući taj posao ispitivanje pozadine ubistva Đinđića".

O suđenju, Danilović je rekao da su neki mediji imali "kvazistručnjake" koji su osporavali nesporna veštačenja, i da je u sudnici bilo nešto čega nije bilo, ali da je sudsko veće, uz velike napore, došlo do rezultata.
Rajko Daniloviæ (FoNet, arhiva)
U Posebnom odeljenju Okružnog suda, 23. maja prošle godine, izrečena je prvostepena presuda za ubistvo Đinđića kojom su na po 40 godina zatvora osuđeni nekadašnji komandant JSO Milorad Ulemek Legija i bivši pomoćnik komandanta JSO Zvezdan Jovanović.

Na po 35 godina zatvora osuđeni su Aleksandar Simović, Ninoslav Konstantinović, Vladimir Milisavljević i Sretko Kalinić.

Na po 30 godina osuđeni su Željko Tojaga, Branislav Bezarević, Miloš Simović, Milan Jurišić i Dušan Krsmanović, dok je Saši Pejakoviću izrečena kazna od osam godina zatvora.

Atentat na premijera kao medijska tema

Svi elektronski mediji su imali specijalne emisije posvećene petogodišnjici atentata na premijera Đinđića, a to je bila i udarna vest u informativnim emisijama televizijskih stanica.

RTS je emitovao dokumentarnu emisiju novinara Vremena Filipa Švarma o medijskoj pozadini ubistva premijera Srbije, a na B92 je emitovan ekskluzivni intervju sa Đinđićevom suprugom Ružicom.

Većina medija bavila se juče godišnjicom ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića, ali pojedine novine nisu o tome objavile tekstove. Većina dnevnih novina na naslovnim stranama imala je podsećanje na 12 mart. Nekima je godišnjica atentata na premijera Zorana Đinđića bila tema dana.

Ipak, neki listovi nisu pisali gotovo ništa, Politika nije imala nijedan autorski tekst o godišnjici.

Na 6. strani objavljena je najava današnjih komemoracija, a na poslednjoj strani najavljeno je da će dokumentarac o ubistvu premijera autora Filipa Švarma biti emitovan na RTS-u.

Glavna urednica tog lista Ljiljana Smajlović nije želela da komentariše za B92 zašto Politika nije posvetila više pažnje godišnjici tog događaja.

U Glasu javnosti objavljena su dva odvojena teksta o godišnjicama smrti Zorana Đinđića i Slobodana Miloševića, ali je na naslovnoj strani objavljen zajednički naslov "Zašto su umrli?".

Advokat porodice Đinđić Rajko Danilović rekao je u Poligrafu B92 da je ovo nastavak medijske kampanje protiv pokojnog premijera koja je počela pre 12. marta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: