Nemačka ambasadorka u Srbiji poručila: Trenutno stanje neodrživo

Ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad izjavila da je veoma važno da se što pre stvore preduslovi da se obnovi dijalog Beograda i Prištine.

Izvor: B92

Sreda, 11.10.2023.

09:07

Nemačka ambasadorka u Srbiji poručila: Trenutno stanje neodrživo
Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Ona je istakla i da je važno da se sprovedu dogovori iz Brisela 2013. godine, kao i sporazumi iz Brisela i Ohrida ove godine, što naravno uključuje i stvaranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Ona je i untervjuu za današnji "Blic" navela da to uključuje i sprovođenje deeskalacije kao i rasvetljavanje dešavanja od 24. septembra u Banjskoj. "Trenutna situacija nije održiva za ljude na severu Kosova, kao ni za ljude u Srbiji i na Kosovu uopšte", istakla je Konrad.

Dodala je i da što pre moraju da se održe novi izbori na severu KiM i da se kosovski Srbi vrate u zajedničke institucije.

Odnose Srbije i Nemačke ocenila je kao dobre i navela da se, uprkos ponekad različitim mišljenjima o pojedinim pitanjima, saradnja i dalje nastavlja.

"Vodimo dijalog po najrazličitijim pitanjima. On nije usmeren samo na pitanja poput nemačkih investicija, nego uključuje i pitanja kulture, pa će se narednih dana održati tradicionalni Gete Fest. Imamo programe stipendiranja, naučnu saradnju", rekla je ona.

Govoreći o proširenju Evropske unije gde je 2030. godina zacrtana kao godina proširenja rekla je da je mapa puta prilično jasna, jer postoje klasteri i poglavlja, te da je važno da se samo ne donose propisi, nego da se oni i sprovode.

"Tu govorim o evropskim standardima i zakonima. Znamo da je proces izolovan, ali države članice su spremne da podrže Srbiju na tom putu", kazala je Konrad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: