"Škotskoj je potrebna nezavisnost više nego ikada ranije"

Škotskoj je potrebna nezavisnost više nego ikada ranije, izjavio je danas novoizabrani predsednik vladajuće Škotske nacionalne partije (SNP) Humza Jusaf.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.03.2023.

16:46

Tanjug/Andrew Milligan/PA via AP

"Narodu Škotske je sada više nego ikada ranije potrebna nezavisnost i mi ćemo biti generacija koja donosi nezavisnost za Škotsku", rekao je Jusaf u govoru nakon što je objavljeno da je izabran za predsednika SNP-a, preneo je Rojters.

Jusaf je kao svoje ciljeve naveo ponovno pokretanje referenduma za nezavisnost i rešavanje ekonomske krize.

Novoizabrani lider je naveo da Velika Britanija nema pravo veta na zakon o rodnoj reformi Škotske, obećavajući da će osporiti potez Londona da blokira zakon koji olakšava ljudima da promene pol.

Britanska vlada je donela planove za blokiranje škotskog zakona o reformi priznavanja polova koji je usvojio škotski parlament.

SNP je izabrala danas Jusafa za predsednika stranke posle žestoke borbe koja je razotkrila duboke podele u stranci u vezi sa politikom i zaustavljenom kampanjom za nezavisnost.

britanska agencija prenosi da Jusaf preuzima stranku sa najvažnijim ciljem da okonča tri veka dugu uniju Škotske sa Engleskom.

Jusaf, 37-godišnji musliman, naslediće na toj funkciji Nikol Sterdžen koja je podnela ostavku u februaru, a najavljeno je da će se o njegovom izboru za premijera sutra izjašnjavati parlament.

Sterdžen je potvrdila da podnosi ostavku na mesto premijerke Škotske posle osam godina na toj poziciji.

Jusaf je pobedio posle kampanje u kojoj su se tri kandidata uglavnom međusobno kritikovala i upućivala lične kritike.

Jusaf je osvojio 24.336 glasova odbornika SNP-a u prvom kolu, dok je njegova glavna rivalka škotska ministarka finansija Kejt Forbs bila druga sa 20.559 glasova. Aš Regan, koja je napustila vladu zbog njenog protivljenja predloženim promenama u vezi sa transrodnim osobama, bila je treća sa 5.599 glasova.

Rojters navodi da je jedinstvo SNP-a razbijeno zbog različitih stavova o tome kako organizovati drugi referendum o nezavisnosti Škotske i koji je najbolji način za sprovođenje društvenih reformi, kao što su prava transrodnih osoba.

Ne postoji dogovor o strategiji kako da se forsira održavanje novog referenduma, što je jedan od razloga zbog kojih je Sterdžen podnela ostavku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: