Ponedeljak, 14.02.2022.

20:00

Maloletnik krao podatke; otkriven identitet hakera iz Hrvatske

MUP Hrvatske je saopštio da je otkrio identitet hakera koji je provalio u sistem teleoperatera A1 i ukrao lične podatke najmanje 100.000 njihovih korisnika.

Izvor: Večernji list

Maloletnik krao podatke; otkriven identitet hakera iz Hrvatske
Depositphotos/Stevanovic Igor

Iz policije su saopštili da intezivnim radom prikupljeni potrebni dokazi o ovom napadu.

"Možemo potvrditi da policijski službenici Službe sajber bezbjednosti Uprave policije, od momenta prijave hakerskog napada, intenzivno preduzimaju radnje iz nadležnosti policije u cilju utvrđivanja identiteta počinilaca štete. na računarske podatke.kriminalnom istragom kao i preduzetim analizama digitalnih tragova dobijene su relevantne informacije o mogućem izvršiocu krivičnih dela kojima je oštećeno preduzeće A1.(računari, pametni telefon i dr.) i korisničkim nalozima lica osumnjičenih da je izvršilo krivična dela protiv TD A1 Hrvatska. "

Osoba za koju se sumnja da je počinilac je maloletna i iz razloga privatnosti nismo u mogućnosti da pružimo više informacija. Kriminalistička obrada se nastavlja", navodi se u saopštenju MUP Hrvatske.

Informaciju da je na području Slavonskog Broda pronađen haker ranije je nezvanično potvrdio Večernji list.

Naveli su da će o tome obavijestiti pogođene korisnike, kao i da je napadom bilo zahvaćeno više od 10 odsto njihovih korisnika, te da su na ekranu prikazani naziv, adresa, OIB i broj telefona, ali ne i podaci o bankovnim karticama i računima jer ih nema u bazi.

Haker je od A1 tražio 500.000 dolara. u kriptovalutama kao uslov za neobjavljivanje ličnih podataka korisnika na mračnom vebu.

Haker je kontaktirao medije i tvrdio kako je uzrok za napad i to što A1 ne ulaže u zaštitu podataka u skladu sa Opštom uredbom o zaštiti podataka (GDPR).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

13 h

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

8 h

Podeli: