Merkator: Prva oglašavanja i ponuda

Političari u Sloveniji prvi put se oglasili povodom slučaja Merkator, britanski fond Altima partners nudi 170 evra po akciji.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 06.04.2006.

09:41

Default images

Posle napisa u slovenačkim medijima, koji se mahom bave nagađanjima i svim mogućim scenarijima o preuzimanju Merkatora, juče su se prvi put oglasili i predstavnici slovenačkih vlasti i opozicioni političari. Ministar privrede Andrej Vizjak kaže da u vezi sa slučajem Merkator, na novou ministarstava, nije bilo kontakta Slovenije i Srbije ili bilo koje druge države.

"Radi se o privrednom projektu i on kao takav mora biti izveden u skladu s pravilima. Ministarstvo privrede verovatno nije nadležno da se time bavi", rekao je Vizjak i dodao da bi nadležne institucije morale da se bave pitanjem povezanih lica i da utvrde da li se u slučaju Merkatora radi o preuzimanju. "Drugo važno pitanje je poreklo novca", rekao je Vizjak.

Andrej Bajuk, ministar finansija, kaže da je zadovoljan i pozdravlja najavu većinskih akcionara Merkatora, Istrabenca i Pivovarne Laško, da neće prodati deonice Merkatora. "Živimo u vreme kada su takve ponude moguće. Sve zavisi od ponude i deoničari će morati da odluče da li će prodati deonice", kaže on.

Opozicione stranke, LDS i SD, ocenile su da je ponuda Altima partnersa dokazala da je pri prošlogodišnjoj prodaje Merkatorovih deonica Istrabencu i Pivovarni Laško, koje su obavili paradržavni fondovi SOD i KAD, došlo do političke kupovine i da je oštećeno državno vlasništvo. Nekadašnji premijer Anton Rop je ocenio da bi slovenačka javnost mogla da dođe do pravih odgovora o štetnim poslovima vezanim za Merkator samo pomoću parlamentarne istražne komisije koju bi vodila opozicija i koja bi na saslušanje pozvala i premijera Slovenije.

Altima nudi 170 evra

Londonski investicioni fond Altima partners objavio ponudu za otkup 24.99 odsto, odnosno 785.106, deonica Merkatora. Altima za deonicu nudi 170 evra, a ponuda traje do 28. aprila u podne. Altima navodi da svoju ponudu ničim neće uslovljavati, u poslu će ih zastupati slovenačka berzanska kuća Ilirika, a bankarsku garanciju je izdala filijala Dojče banke u Londonu. 

Trenutna cena deonice Merkatora je na Ljubljanskoj berzi već premašila ponudu Altime i iznosi 175 evra.

A mali deoničari?

Nagađanja o preuzimanju Merkatora, skok cena deonica na berzi i ponuda Altime otvorili su i pitanje malih deoničara, koji poseduju oko 26 odsto deonica Merkatora. Predsednik slovenačkog Udruženja malih deoničara Kristjan Verbič kaže da njihovo udruženje još ništa nije preporučilo svojim članovima koji poseduju deonice Merkatora i da očekuje dalji rast cene tih deonica. Verbič kaže da je slučaj Merkator dobar primer potrebe zajedničkog nastupa malih deonićara, što je garancija za zaštitu prava i očuvanje ili obogaćivanje njihovog kapitala. "U slozi je snaga", izjavio je Verbič.

Predsednica Gorenjske berzansko-posredničke kuće Ani Klemenčič za list Finance kaže da će mali deoničari, s obzirom na to da su veliki deoničari najavili da neće prodavati deonice, morati da se organizuju da bi se zaštitili. Ona predlaže oblikovanje paketa deonica malih deoničara, pomoću kog bi mali deoničari mogli da probaju da, od britanskog fonda Altima, izvuku više od 170 evra po deonici. GDB poseduje 1.500 Merkatorovih deonica i ocenjuje da bi cena većeg paketa deonica morala da bude makar 187 evra.

Finance smatraju da bi poštena cena Merkatorove deonice trebalo da bude 220 evra. Razlog za takve ocene je činjenica da je jučerašnja cena Merkatorovih deonica, na Ljubljanskoj berzi, već premašila 170 evra.

Dinkić: Moralna podrška

Srpski ministar finansija Mlađan Dinkić pozdravio je svaki pokušaj plasiranja kapitala iz Srbije na druga tržišta.

"Ako srpski biznismeni nameravaju da plasiraju svoj kapital u Nemačkoj, Sloveniji, Italiji i gde god bilo, to mogu samo da pozdravim, jer došlo je vreme da i mi izađemo izvan granice i postanemo vlasnici inostranih firmi", rekao je Dinkić novinarima u Skupštini Srbije.

Komentarišući pokušaj srpskih biznismena Miroslava Miškovića i Milana Beka da otkupe akcije slovenačkog "Merkatora", on je naveo da nije u toku s njihovim poslovnim planovima, ali je dodao da je "prirodno da kad Slovenci mogu da kupuju u Srbiji da i Srbi mogu da kupuju u Sloveniji".

"Mišković ima moralnu podršku Vlade Srbije, kao i svi drugu koji bi investirali u nekim drugim zemljama", naglasio je Dinkić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: