Završen sastanak sa Palmerom i Lajčakom: Dobar razgovor FOTO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas posle podne sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.06.2021.

17:09

Završen sastanak sa Palmerom i Lajčakom: Dobar razgovor FOTO
FOTO: Predsedništvo

Pola časa kasnije, sastanku na Andrićevom vencu pridužiće se specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metju Palmer.

Sastanak evropskog i američkog zvaničnika sa predsednikom Srbije usledio je nakon što su Lajčak i Palmer boravili na KiM, gde su razgovarali sa predstavnicima privremenih prištinskih institucija.

Kako je Lajčak rekao, svrha posete je priprema za prvi sastanak na visokom nivou, prištinskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji ce biti održan za nekoliko dana u Briselu.

Nakon sastanka nije bilo izjava za medije, a razgovor predsednika Srbije sa evropskim i američkim zvaničnikom nastavljen je na večeri.

Prema informacijama Tanjuga, specijalni predstavnici EU, odnosno SAD, sastaće se sutra pre podne i sa patrijarhom SPC Porfirijem.

Patrijarh će, u odvojenim susretima, razgovarati prvo sa Miroslavom Lajčakom, a zatim i sa Palmerom.

Kako je najavljeno iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Lajčak i Palmer sastaće se sutra i sa direktorom Kancelarije Petrom Petkovićem.

Dijalog između Beograda i Prištine trebalo bi da bude nastavljen između 14. i 17. juna, dogovoreno je danas na sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa Metjuom Palmerom i Miroslavom Lajčakom, prenose mediji.
FOTO: Predsedništvo
Palmer je u Prištini ponovio stav da SAD snažno podržavaju dijalog Beograda i Prištine koji bi trebao da rezultira postizanjem konačnog sporazuma i međusobnim priznanjem.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Miroslavom Lajčakom, rekao je da SAD nije strana u dijalogu, već partner koji ima za cilj unapređenje odnosa dve strane.

Poručio je i da bi Zajednica srpskih opština, koja je inače kičma Briselskog sporazuma, trebalo da se formira u skladu sa dogovorom Beograda i Prištine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: