"Oštriji vizni režim loš znak"

Potpredsednica Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić kaže da je najava francuskih vlasti o viznom režimu očekivana.

Izvor: B92

Utorak, 13.09.2005.

12:18

Default images

"Najava vlasti Francuske da će pooštriti vizni režim za državljane Srbije i Crne Gore je očekivan potez jer su granice naše zemlje poroznije nego što to odgovara standardima Evropske unije. Taj potez francuskih vlasti je i veoma loš signal pred početak pregovora sa EU o stabilizaciji i pridruženju", kaže ona za Dnevnik.

Francuski mediji juče su najavili da bi Francuska mogla da smanji broj viza za boravak građanima SCG između ostalog zbog toga što SCG ne saradjuje u borbi protiv ilegalnih imigranata. Sličan korak nedavno su najavile i holandske vlasti.

Drašković traži od Dust Blazija rešavanje readmisije

Ministar spoljnih poslova SCG Vuk Drašković zatražio je danas od francuskog kolege Filipa Dust Blazija rešavanje problema readmisije. Kako se navodi u saopštenju iz Ministarstva, SCG je do sad potpisala i ratifikovala bilateralne sporazume o readmisiji sa 15 zemalja, a u toku su pregovori sa još 14 zemalja, uključujući i Francusku.

Drašković je istakao da je SCG "jasno odredila što brži ulazak na 'belu šengensku listu' kao svoj spoljnopolitički prioritet" i izrazio zadovoljstvo što će se pregovori sporazumu o readmisiji sa Francuskom održati 22. i 23. septembra u Parizu, posle nekoliko odlaganja sa francuske strane.

Ambasador SCG u Parizu Predrag Simić izjavio je danas da se SCG
našla na spisku zemalja prema kojima su francuske vlasti najavile pooštravanje viznog režima zbog toga što još nije potpisan sporazum o readmisiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: