Veći problemi od komaraca

Uništavanje komaraca na poplavljenom području Banata nije počelo, jer vremenski uslovi nisu odgovarajući.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.05.2005.

17:28

Default images

Kako kaže predsednik opštine Sečanj Predrag Milošević, trenutno postoje veći problemi: "Zbog velikih padavina u Rumuniji u prethodna dva dana nivo Tamiša raste. Kada on raste, nije moguće da se voda van korita vraća u Tamiš. Radimo još dalje na sanaciji terena, oseća se neprijatan miris, ali to ćemo završiti. Što se tiče komaraca, navikli smo na komarce, imamo većih problema. Očekujemo da u subotu to bude završeno".

Prema izveštaju stručnjaka Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, utvrđena je prekomerna brojnost larvi i odraslih komaraca u poplavljenim područjima, što zahteva hitnu intervenciju i pomoć ugroženim područjima.

Neki od meštana sela Jaša Tomić danas su posle tri nedelje prvi put ušli u svoje kuće. Meštanima tog sela koji su ostali bez kuća posle poplava biće ponuđeno nekoliko rešenja, tvrde za B92 predstavnici kriznog štaba tog mesta. Pored ostalog, jedna od opcija koja se pominje odnosi se i na izgradnju nekoliko stambenih zgrada u koje bi najugroženiji stanovnici bili preseljeni.

Odbor: Dobro, može još bolje

Odbor Skupštine Srbije za smanjenje siromaštva je raspravljao o poplavama koje su pogodile Srbiju.
Odbor je zaključio, na osnovu informacija predstavnika poplavljenih opština u Srbiji, da su vlasti Republike, Pokrajine, kao i lokalne vlasti uspele da spreče veće posledice na ugroženom području, ali i da je ubuduće neophodno efikasnije i preventivno delovanje.

Odbor je najavio da će, posle procene štete i utvrđivanja potreba poplavljenih opština, održati još jedan sastanak s predstavnicima tih sredina radi utvrđivanja konkretnih mera za pomoć. Od Vlade Srbije tražiće da na poplavljenom području deluje kratkoročnim i dugoročnim merama, a dogovoreno je i da će od svih skupštinskih odbora koji mogu imati veze s problemima na poplavljenom području tražiti da se angažuju.

40 miliona za otklanjanje štete

Vlada Srbije odlučila je da izdvoji 40 miliona dinara za otklanjanje šteta nastalih usled elementarnih nepogoda, saopštio je ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić. On je posle sednice Vlade rekao da se nada da će biti ispunjene sve obaveze prema lokalnom stanovništvu i veoma brzo početi gradnja.

Američka ambasada u Srbiji i Crnoj Gori daće pomoć od 100.000 dolara, namenjenu ekonomskom oporavku područja pogođenih poplavama u regionu Banata na severu Srbije, saopšteno je iz ambasade. Pomoć će biti usmerena na revitalizaciju radnih mesta i izvore prihoda. Uz to, ambasador Majkl Polt će sutra predati donaciju od 50.000 dolara Međunarodnoj federaciji društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, koja će koordinisati nabavku i distribuciju hitne humanitarne pomoći u skladu sa potrebama tog pretežno poljoprivrednog regiona.

Vlada Nemačke obezbedila je pomoć u hrani i higijenskim proizvodima u vrednosti od 50.000 evra za žrtve poplava u selima Žitište, Jaša Tomić, Sečanj i Plandište. U saopštenju nemačke ambasade navodi se da paketi sadrže osnovne prehrambene proizvode kao što su šećer, pirinač, konzervirano povrće, mleko, margarin, ulje, testenina, konzervirano meso, namazi, kafa, keks, higijenski proizvod i gumene čizme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: