Četvrtak, 24.02.2005.

15:57

Novi sporazumi između BiH i SCG

Na petoj sednici Međudržavnog saveta za saradnju BiH i SCG u Sarajevu potpisano je šest međudržavnih sporazuma.

Izvor: Beta

Default images

Potpisani su Sporazum o određivanju graničnih prelaza, o pojednostavljenju postupka protoka ljudi i roba na graničnim prelazima Uvac-Uvac i Ustibar-Vagan, Sporazum o pograničnom prometu, Ugovor o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima, Ugovor o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u kaznenim stvarima i Sporazum o saradnji u oblasti odbrane.

Svetozar Marović, koji predvodi delegaciju SCG, kazao je posle sednice da su bilateralni odnosi BiH i SCG ocenjeni dobrim. Marović je rekao da je sa zvaničnicima BiH razgovarao o ekonomskoj saradnji BiH i SCG i o zajedničkim ciljevima dveju zemalja, među kojima su ulazak u Partnestvo za mir i EU.

"Zaključili su da su naši odnosi dobri i da je pred nama vreme za sporazumevanje i unapređivanje odnosa. Danas smo potpisali sporazume koji će olakšati ljudima život oko granica kojih će sve manje biti, zaštitu prava, put i komunikacije", izjavio je Marović.

Marović se nada da će se na narednom sastanku Međudržavnog veća BiH i SCG moći da se razgovara o sporazumu o granici "koja neće više deliti građane BiH i SCG, ali je ipak jedno od pitanja koje se mora evropski rešiti".

On je ocenio da je ekonomska saradnja dve države na dobrom nivou i da je potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini već dalo pozitivne rezultate, podsetivši da je 2004. SCG imala 40 odsto veći robni promet sa BiH nego predhodnih godina.

On je naglasio da su BiH i SCG potpuno spremne da sarađuju sa Haškim tribunalom i da je danas dogovoreno da se na nivou ministarstava unutrašnjih poslova i Saveta za nacionalnu saradnju SCG i BiH, obezbede konkretne aktivnosti koje će se dovesti do "definitivnog uspeha u rešavanju bolesti koja opterećuje zajedničku budućnost".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

1 d

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Nova pravila

Putnici iz Srbije neće moći u EU bez ovog odobrenja

Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (NATAS) podsetila je danas da će srpski putnici od 2025. godine morati da se prijave na Evropski sistem za odobravanje putovanja ETIAS kako bi dobili neophodno "putno odobrenje" za ulazak u zemlje članice EU.

13:35

30.5.2024.

20 h

Podeli: