Aktuelno 2

31.05.2024.

7:59

Lopov svetskih razmera: Kako je jedan Kinez zaradio 99 miliona dolara

Kineski državljanin je zaradio oko 99 miliona dolara prodajom pristupa milionima Windows kućnih računara širom sveta sajber kriminalcima, saopštili su američki federalni zvaničnici.

Izvor: Tanjug

Lopov svetskih razmera: Kako je jedan Kinez zaradio 99 miliona dolara
Shutterstock/Max Acronym

Podeli:

Junhe Vang (35) je napravio malver koji je ugrozio više od 19 miliona kućnih računara širom sveta, uključujući skoro 614.000 u SAD, objavilo je Ministarstvo pravde.

Od 2014. do jula 2022, Vang i drugi su vodili botnet koji je "omogućavao sajber napade, prevare velikih razmera, eksploataciju dece, uznemiravanje, pretnje bombama i kršenja izvoznih propisa", naveo je državni tužilac Merik Garland u saopštenju za javnost, prenosi CBS Njuz.

Vang je uhapšen prošle nedelje pod optužbom da je koristio malver i kreirao i upravljao rezidencijalnom proksi uslugom poznatom kao "911 S5".

Usluga je omogućila sajber kriminalcima da zaobiđu sisteme za otkrivanje finansijskih prevara kako bi ukrali milijarde od finansijskih institucija, izdavaoca kreditnih kartica i saveznih programa pozajmljivanja.

To je uključivalo više od 5,9 milijardi dolara lažnih potraživanja za nezaposlene u SAD tokom pandemije, saopštile su vlasti, a skoro 100 miliona dolara profita Vang je potrošio na luksuzne automobile, satove i nekretnine.

On se suočava sa kaznom do 65 godina zatvora ako bude osuđen za optužbe koje uključuju zaveru radi kompjuterske prevare.

Ministarstvo finansija objavilo je finansijske sankcije protiv Vanga i još dve osobe za aktivnosti povezane sa 911 S5, u julu 2022. pre nego što se ponovo pojavio kao "Cloudrouter" u oktobru 2023, rekli su zvaničnici.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Izbija novi rat? "To je jedino rešenje"

Dok je celi svet i dalje fokusiran na dešavanja u Ukrajini, ali i na područje Gaze, tenzije na severu Afrike, zbog teritorije Zapadne Sahare, i dalje su prisutne, a pripadnici pokreta za nezavisnost ističu kako je rat jedino rešenje.

11:06

23.7.2024.

1 d

Svet

Mađarska uzvraća udarac Evropskoj uniji

Mađarska će blokirati fondove Evropske unije za zemlje članice koje su poslale municiju u Ukrajinu dok Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njenoj teritoriji, saopštio je u utorak mađarski ministar spoljnih poslova.

21:43

23.7.2024.

18 h

Podeli: