Prevencija 5

31.05.2024.

8:01

Svake noći se budite u isto vreme i ne možete ponovo da zaspite? Evo šta se zapravo događa u organizmu

Verovatno vam se dešavalo da se budite u isto vreme nekoliko noći zaredom. Ne, nije slučajno, za sve je kriva medicinska pojava.

Izvor: B92.net/avaz.ba

Svake noći se budite u isto vreme i ne možete ponovo da zaspite? Evo šta se zapravo događa u organizmu
Shutterstock/fizkes

Podeli:

Buđenje u isto vreme tokom noći povezano je sa nivoima hormona, posebno interakcijom melatonina, serotonina i kortizola. Melatonin nam je poznat kao hormon spavanja, koji naše telo oslobađa u mraku, a zatim ga pretvara u hormon zadovoljstva – serotonin, dok je oslobađanje kortizola reakcija organizma na stres.

Oko tri sata posle ponoći, naša telesna temperatura značajno opada tokom spavanja i nivo melatonina je visok. Istovremeno, kortizol i serotonin su veoma niski, što izaziva disbalans hormona koji su neophodni za dobar san i lakše buđenje. Osim toga, dotok krvi u naš mozak je u ovom trenutku malo smanjen u određenim oblastima, a kada se probudimo, posebno smo osetljivi na negativne emocije poput straha ili pesimizma. Tokom ove faze ne samo da se lakše budimo noću, već nam je teže da ponovo zaspimo jer brzo upadamo u negativne spirale misli, piše Krstarica.

Istraživači sna ovaj sat između tri i četiri ujutru nazivaju "vučjim satom", terminom koji verovatno potiče iz antičkih vremena, a odnosi se na vreme u gluvo doba noći kada niko nije budan – osim vukova.

Ako se desi da se probudite tokom vučjeg sata, dobar metod za opuštanje je tehnika svesnog disanja 4-7-8, koju je uspostavio dr Majk Breus. On preporučuje da kada se probudite između tri i četiri sata udahnete oko četiri sekunde, zadržite dah sedam sekundi i ponovo izdahnete osam sekundi.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: