Sud odlučio: Političar AfD-a sme se nazivati fašistom

Predvodnik tirinškog ogranka populističke Alternative za Nemačku (AfD) Bjern Hoke sme biti nazivan fašistom, presudio je sud u Majningenu, prenosi Indeks.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.09.2019.

18:31

Sud odlučio: Političar AfD-a sme se nazivati fašistom
Ilustracija: Depositphotos/bedobedo

Presuda se odnosi na okupljanje AfD-a prošle nedelje u istočnonemačkom Ajzenahu i proteste u istom gradu koji su bili najavljeni kao "Protest protiv rasističkog AfD-a, posebno protiv fašiste Hokea".

Grad Ajzenah je dozvolio proteste protiv AfD-ovog okupljanja uz uslov da se iz naziva ukloni "fašistički" jer se radi o kaznenom delu nanošenja uvrede.

Organizatori protesta su po hitnom postupku podneli tužbu protiv ove odluke pred Upravnim sudom savezne tirinške pokrajine kojoj je na kraju i udovoljeno.

U tužbi su organizatori naveli kako je pojam fašista opravdan, pa su naveli čitav niz citata iz Hokeovih govora koje sociolozi i istoričari jasno svrstavaju u ideologiju fašizma.

Nakon toga je, kako prenosi nemačka novinska agencija DPA, sud utvrdio kako pojam fašizam nije puka tvrdnja nego da je "potkrepljen činjenicama". Sud je saopštio i kako se radi o odluci "između prava na slobodu izražavanja i ličnog integriteta".
AfD je žestoko kritikovao odluku Upravnog suda i ocenio je kao nastavak trenda po kom sudovi ne štite političare od javnih napada.

"Ova presuda je sramota za pravnu državu", rekao je Stefan Miler, jedan od čelnika AfD-a za tirinšku oblast.

Bjern Hoke je vođa tzv. "Krila" unutar AfD-a koje zastupa radikalniju struju unutar ove desno-populističke stranke. On se do sada u više navrata javnim nastupima približio nacističkim pogledima zbog čega se od njega distanciralo i vodstvo stranke na saveznom nivou, piše Hina, prenosi Indeks.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: