Nedelja, 09.06.2019.

09:55

"Evropa nije u poziciji da kritikuje Teheran"

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamed Džavad Zarif rekao je da Evropa nije u poziciji da kritikuje Teheran zbog vojnih kapaciteta.

Izvor: Tanjug

Foto: EPA-EFE/MURTAJA LATEEF

On je pozvao evropske lidere da normalizuju ekonomske veze sa Islamskom Republikom, bez obzira na američke sankcije.

"Evropljani i drugi potpisnici nuklearnog sporazuma treba da normalizuju ekonomske veze s Iranom... Prekinućemo naše preuzete obaveze ili ćemo preduzeti mere u skladu s njihovim", rekao je Zarif, prenela je agencija Rojters.

Američki predsednik Donald Tramp povukao je SAD prošle godine iz nuklearnog sporazuma sa Iranom i ponovo uveo sankcije Teheranu.

Iran je prošlog meseca prekinuo sprovođenje nekih obaveza iz nuklearnog sporazuma i upozorio da će obustaviti i druge ako u narednih 60 dana Evropljani ne zaštite Teheran od američkih sankcija.

Francuska, Britanija i Nemačka brane nuklearni sporazum koji, kako smatraju, ograničava iranski nuklearni program i može da bude osnova budućim razgovorima.

Iran tvrdi da su njegove nuklearne aktivnosti u miroljubive svrhe i odbija da razgovora o svom raketnom programu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

19 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: