Utorak, 26.03.2019.

14:00

Sudbina planete: Si i Makron protiv Trampa

Lideri Kine i Francuske pokušavaju da povećaju napore protiv klimatskih promena.

Izvor: Tanjug

Sudbina planete: Si i Makron protiv Trampa
Foto: Tanjug/AP

Oni pozivaju na globalno preispitivanje investicija kako bi ih učinili korisnijim za planetu.

Kineski predsednik Si Đinping i francuski predsednik Emanuel Makron objavili su u Parizu izjavu koja je u suprotnosti sa stavom američkog predsednika Donalda Trampa, koji je svoju zemlju izvukao iz pariskog klimatskog sporazuma zbog zabrinutosti da sporazum navodno predstavlja pretnju američkom poslovanju, prenosi AP.

Si i Makron su naglasili "važnost preorijentisanja javnih i privatnih investicija u borbu protiv klimatskih promena i zaštitu biološke raznolikosti", posebno u zemljama u razvoju u kojima je Kina veliki investitor.

Oni su obećali podršku sporazumu postignutom u Parizu 2015. godine o smanjenju emisija koje uzrokuju globalno zagrevanje, uključujući sektore energije i hlađenja.

Si je u poseti Evropi radi jačanja saradnje Kine i EU, usred tenzija u odnosima Kine i SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

16 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: