Za premijerku "trač", MUP se oglasio, iz EU – "sačekajte"

O navodnom sporazumu Srbije i EU o raspoređivanju pripadnika Fronteksa u ponedeljak su se oglasili MUP, premijerka Srbije i šef delegacije EU u Srbiji.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 18.09.2018.

14:36

Za premijerku
Ilustracija: Thinkstock

Načelnik Sektora za međunarodnu saradnju MUP-a Zoran Lazarov opovrgao je medijske navode da su Srbija i EU potpisale sporazum o raspoređivanju pripadnika Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (Fronteks) na granicama Srbije.

Navodeći da postoji procedura po kojoj je neophodno da se ta vrsta sporazuma najpre parafira, a zatim potpiše, Lazarov je podsetio da, ukoliko bi takav sporazum bio potpisan, on bi, po obaveznoj proceduri, morao biti ratifikovan u Skupštini Srbije, bez čega ne bi mogao stupiti na snagu.

"Neophodno je podsetiti i da ukoliko bi predstavnici Fronteksa bili postavljeni na našim granicama, njihova uloga sastojala bi se u zaštiti državnih granica od migranata, isključivo u saradnji sa srpskom policijom", naveo je Lazarov a preneo MUP.

Lazarov je podsetio da je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović "više puta jasno rekao da Srbija neće biti bilo kakva zona za smeštanje migranata i da je to jasan stav Srbije".

"Verujem da ne treba ni da podsećamo ni domaću ni svetsku javnost da se Srbija prema migrantima uvek ponašala i ponaša u skladu sa svim međunarodnim pravilima i načelima humanosti", kazao je Lazarov.

Dojče vele na srpskom jeziku preneo je ranije da Evropska unija namerava da u okviru svoje migracione politike značajno ojača službu za zaštitu spoljnih granica Fronteks i da je angažuje i na Zapadnom Balkanu, uključujući i Srbiju.

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je da uskoro u Srbiju dolazi komesar za migracije Dimitris Avramopulos i da pretpostavlja da će sa Srbijom potpisati statusni sporazum o Fronteksu, graničnoj službi EU.

Fabrici je novinarima u Beogradu rekao da Evropska unija s drugim zemaljama u regionu ima potpisan takav sporazum na osnovu kojeg će EU sarađivati sa Srbijom po pitanju migracija.

On je dodao da će to biti sveobuhvatni sporazum o tome kako će Fronteks sarađivati s kolegama iz Srbije.

Na pitanje da li to znači da će Fronteks u Srbiji štiti granice EU od migranata, Fabrici je rekao da taj sporazum ne bi povezivao s takvim pričama i zamolio novinare da sačekaju da komesar objasni detalje sporazuma.

Premijerka Srbije Ana Brnabić pozvala je novinare da ne šire tračeve i rekla da nikada nije bilo reči o otvaranju nekakvih centara za migrante zbog kojih bi Fronteks u Srbiji branio granice EU.

Ona je dodala da je Srbija u specifičnoj situaciji jer migranti u nju dolaze iz EU kako bi išli dalje u druge zemlje EU.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović je rekla da ministarstvo unutrašnjih poslova već neko vreme pregovara o sporazumu koji će se ticati Fronteksa.

Joksimovićeva je rekla da Srbija sarađuje s Fronteksom kad je reč o bezviznim režimima koje Srbija ima sa zemljama s kojima ih nema EU, i dodala da Srbija i Fronteks imaju zajednički tim na aerodromu u Beogradu.

Šef Evropske komisije Žan-Klod Junker izneo je plan za jačanje Fronteksa koji bi umesto 1.500 službenika do 2020. trebalo da ima 10.000.

Pripadnici Fronteksa bi, prema navodima Dojče vela, trebalo da se postave na međudržavnim granicama u Evropi da pomognu pri patrolama i kontrolama dokumenata. Fronteks će delovati i na teritoriji "trećih država", što znači na Zapadnom Balkanu, koji je deo Balkanske rute.

Po novom planu, jedinice Fronteksa bile bi opremljene i avionima, brodovima, oružjem.

U praksi bi to, kako prenose izvori Dojče velea, izgledalo tako da neka članica EU, koja očekuje pristizanje velikog broja izbeglica, zatraži pomoć Fronteksa koji bi onda mogao da preuzme kompletnu proceduru postupka o azilu, pri čemu konačna odluka ostaje u nadležnosti suverenih država.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: