Dodik umesto na inauguraciju dobio sankcije, čeka se Tramp

Umesto odlaska na inauguraciju novog američkog predsednika Donalda Trampa, predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku uvedene su sankcije.

Izvor: B92

Sreda, 18.01.2017.

16:30

Dodik umesto na inauguraciju dobio sankcije, čeka se Tramp
Foto: Tanjug

Američke vlasti navode da je razlog za sankcije opstrukcija Dejtonskog sporazuma.

Ovo nije prvi put da je Dodik pod sankcijama Vašingtona, na crnoj listi bio je i 1995. godine kao potpredsednik Skupštine Republike Srpske.

Blokada računa i imovine, zabrana putovanja kako na teritoriji Sjedinjenih Američkih Država tako i u zemljama koje se pridruže sankcijama američkih vlasti.

“Osećam se ponosno. I ne doživljavam ovo kao kaznu jer je ovo dokaz da nisam hteo da trgujem interesima RS. Niti imam imovinu niti imam bilo kakav račun, nemam ni u inostranstvu sem u Srbiji, ali ja Srbiju ne doživljavam kao inostranstvo. Doživljavam je na jedan sasvim drugi način i u tom pogledu je potpuno dešplarisano nešto zabranjivati ili blokirati kada nešto ne postoji”, kaže Dodik.

Predsednik RS kaže da je ovaj potez američkih vlasti odmazda zbog poziva na prisustvuje inauguraciji Donalda Trampa.

Objašnjava da su ga za opstrukciju Dejtona optužili upravo oni koji su devastirali ovaj sporazum.

“Ovo nisu sankcije SAD, ovo su sankcije onih koji su poraženi na izborima u SAD. Zato je teško govoriti o ovom potezu odlazeće administracije kao potezu u ime države. U ime države od novembra bar ja tako razumijem govore neki drugi ljudi, oni koji su dobili izbore u toj zemlji”, navodi Dodik.

Sukob odlazeće američke administracije i predsednika RS traje već godinama. Procena je i samog Milorada Dodika da će se posle dolaska Donalda Trampa na čelo države promeniti odnosi Vašingtona i Banjaluke.

Miša Đurković iz Instituta za evropske studije misli da će se globalno, “bar po ovim najavama samog Trampa ta politika menjati”.

“U tom smislu deluje mi logično to što gospodin Dodik očekuje da će imati mnogo bolje odnose sa dolazećom administracijom nego sa onom sa kojoj je imao danas”, kaže Đurković.

Može li ovakva odluka uticati na Dodikovu političku budućnost?

“Ovo njega ne jača, ostavlja ga u istoj poziciji. On od početka zapravo ovog fingiranog sukoba sa delom međunarodne zajednice koga pre svega personifikuje Berlin i vašington zapravo svog zaštitnika gleda, pre svega u Moskvi, manje u zvaničnom Beogradu a u poslednje vreme preko Moskve gleda i u Trampa kao neku budućnost SAD i to javno i govori”, kaže analitičar Cvijetin Milivojević.

Dodik se igrao sa vatrom, prešao crvenu liniju i sada će morati da živi sa posledicama, poručuje visoki predstavnik međunarodne zajednice Valentin Incko. Korak dalje otišao je ministar bezbednosti Bosne i Hecegovine Dragan Mektić navodeći da bi posle svega Dodik trebalo da podnese ostavku i kako kaže spasi Republiku Srpsku i srpski narod.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: