"Vehabije streme ka terorizmu, SRB nije ugrožena"

Vehabijski pokret u BiH, kao i ostaci OVK na Kosovu mogu da budu pretnja za bezbednost na Balkanu, rekao je bivši direktor VBA Svetko Kovač.

Izvor: B92

Utorak, 24.11.2015.

16:41

Default images

On je u Kažiprstu naveo da je verski ekstremizam veoma izražen, da je Balkan prezasićen ratnih sukoba, ali da vehabijski ogranak u BiH može da stremi ka terorizmu.

“Početni podaci pokazuju da su napadi u Bosni i Hercegovini teroristički akti. Pucano je na vojnike koji su reprezenti države. Međutim, moramo biti oprezni kada govorimo da li je nešto teroristički akt ili ne. Na taj način se stvara propaganda terorizmu, pripisuju im se dela koja nisu njihova“, naveo je Kovač.

Kovač kaže da se ternutno veliki broj stranih boraca bori na Bliskom istoku koji će se nakon rata vratiti u domovinu.

“Oni će se verovatno nakon rata vratiti i biće pretnja za mir i stabilnost države jer će se baviti onim što jedino znaju da rade – terorizmom“, ocenio je Kovač.

Kako on smatra, Srbija trenutno nije ugrožena jer ne postoje realni razlozi da ona bude meta.

“Ne postoje realni razlozi da ona bude meta, međutim, razlozi za zabrinutost mogu da budu mape Islamske države koja je u svoj kalifat uključila i teritoriju Balkana. Ono što stvara potencijalne pretnje odnosi se i na proglašenje nezavisnosti Kosova, ostaci OVK koji su potencijalna pretnja na Kosovu, i u delovima Srbije i Makedonije“, rekao je on.

Kovač smatra da su najefikasnije mere zaštite preventivna akcija bezbednosnosnih službi.

“Za sprečavanje terorističkih napada ponekad su opravdane i oružane akcije. Potrebna je saradnja bezbednosnih službi, međutim teško je u jednom društvu uočiti potencijalnog teroristu. Ono što je nedostatak jeste što ne postoji saradnja između bezbednosnih službi, a to sada pokušavaju da nadoknade francuske i belgijske službe“, zaključio je Kovač.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: