"Otvaranje poglavlja će ubrzati reforme"

Otvaranje pregovaračkih poglavlja Srbije sa EU pojačaće procese koje već predviđa SSP, ali će i ohrabriti Vladu da preduzme nove reformske korake.

Izvor: B92

Subota, 21.11.2015.

19:25

Default images

To je izjavio šef sektora za evropske integracije Delegacije EU u Beogradu Frejk Janmat.

"Otvaranje poglavlja je potencijal da se reforme ubrzaju", rekao je Janmat u izjavi Tanjugu i dodao da se nada da će otvaranje prvih poglavlja biti već u decembru.

Prema njegovim rečima, za građane je SSP važan jer već zakonski obavezuje vladu na usklađivanje sa pravilima EU, a korist za "obične ljude" od usklađivanja je, kako je kazao, veća konkurencija koja donosi niže cene, sigurniji standardi za proizvode, bolja zaštita potrošača.

On je rekao da je razumljivo što se mnogo pažnje posvećuje otvaranju poglavlja, ali je takođe važno shvatiti da je proces u okviru SSP već obavezujući i da postoje rokovi kada određena poglavlja moraju da se usklade sa EU regulativom i politikom.

"To je već slučaj sa oblastima konkurencije, državne pomoć, carine, prava intelektualne svojine... Srbija, dakle, već sada ima obavezu da ima ista ili slična pravila uključujući i njihovu implementaciju, kao što je slučaj i u EU ", rekao je on.

Za ubuduće, kako je rekao, predviđa se dalje usklađivanje i liberalizacija u drugim važnim oblastima, poput slobodnog kretanja kapitala i ljudi, zaštiti potrošača, standardizaciji proizvoda.

"To su procesi koji su važni kako za kompanije koje posluju u Srbiji tako i za građane i potrošače. Kompanije mogu da steknu iskustvo u radu u okruženju koje je isto kao i što će im biti i u EU nakon što Srbija postane članica. Imaće tada ista pravila, ali i ista prava, poput i onog da rade i u drugim članicama EU i da se, polako ali sigurno, naviknu na više konkurencije", rekao je Janmat.

Otvaranje poglavlja, nastavlja on, moglo bi da znači i da novi zakoni moraju da budu usvojeni, kao i akcioni planovi, ali to neće biti obavezno za sva poglavlja već za ona gde EU smatra da je potrebno dalje usklađivanje.

"Takođe, pre nego što otvorimo poglavlja, i pre nego što ih zatvorimo, moraju da budu ispunjeni i 'početni i završni standardi', a to obično ima veze s tim da bi trebalo videti da li Srbija može i da implementira propise vezano za zaštitu životne sredine, energetiku, transport, ili za bilo koje poglavlje gde su odgovarajući zakoni usvojeni", objasnio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: