Nedelja, 24.03.2019.

08:04

"Bezbednosna situacija KiM složena"

Bezbednosna situacija KiM je složena i stalno u razgovoru sa strancima ističemo da svi moraju da budu oprezni, izjavio je ministar policije Nebojša Stefanović.

Izvor: Tanjug

Foto: Tanjug / Sava Radovanoviæ

On je dodao da jedna varnica od nekoga ko je neodgovoran može da napravi katastrofu, ne samo na teritoriji Srbije, već čitavog regiona i mi tražimo da razgovorom rešimo problema.

"Nažalost, najnoviji pokušaji organizacije i angažovanje specijalnih jednica policije kosovskih struktura i takozvane vojske i njihovo naoružavanje, ne idu u prilog stabilizaciji i miru", rekao je Stefanović za današnju Politiku.

Takođe, naveo je on, njihovi upadi u stanove i hapšenja ljudi, zaplena robe i hrane iz centralne Srbije pokazuje da se Srbima ništa dobro ne dešava na KiM i da s pravom strepe svakog dana.

"Naravo da moramo da budemo spremni da zaštitimo srpsko stanovništvo da se ne dogodio novi pogrom, masovni egzodus i ubijanje. Deo ljudi veoma hrabro govori o tome kada druge ljude treba da šalju u sukob. A kada ih pitate da li bi oni bili spremni ujutru da krenu, oni baš i ne bi", rekao je Stefanović.

Naš posao je, rekao je potpredsednika vlade, da pokušamo sve što možemo da ne dođe do sukoba i eskalacije nasilja.

"Zato milimo svet da razume zahtev Srbije da međunarodna zajednica bude više angažovana i da ne dozvoli da jedna neromišljena reakcija, koja može doći od strane kosovskih Albanaca, uvuče region u trajnu nestabilnost", istakao je Stefenović.

Čini mi se, naveo je on, da Evropa nedovoljno učestvuje i da, ako EU želi da ovaj prostor bude integrisan u veću evropsku porodicu, mora da preuzme ozbiljniju ulogu i odgovornost.

Stefanović je ukazao da prištinske vlasti nisu spremne na saradnju u slučaju ubistva Olivera Ivanovića i očigledno im ne odgovara da se dođe do istine.

"To ne znači da mi nećemo svojim kanalima koliko god to teško bilo bez uvidaja, dokaza i snimaka, da pronađemo dovoljno osnova da potkrepimo neke sumnje koja naše bezbednosne službe imaju i da istragu vodimo u tom pravcu", rekao je Stefanović, navodeći da je istraga složena i zato dugo traje, jer sve moramo da proverimo više puta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: