Subota, 18.04.2009.

16:37

Iseljavanje iz Novog naselja

U poslednje dve godine, 25 srpskih porodica iselilo se iz lipljanskog Novog naselja, jer, kako kažu, niko od mladih već 10 godina nije uspeo da nađe posao.

Izvor: B92

Default images

Iz Novog naselja nadomak Lipljana u poslednje dve godine iselilo se 25 srpskih porodica. Srbi nemaju svakodnevne kontakte sa Albancima, ali im prodaju imovinu i to često ispod realne cene. Srbi iz Novog naselja odlaze zbog toga što nemaju posla i jer ne mogu bezbedno da obrađuju svoja imanja.

U Novom naselju Albanci i Srbi na ulici ne komuniciraju. Jedina komunikacija je ona o prodaji imanja. Ona se uglavnom odvija iza zatvorenih vrata.

O prodaji imovine Srbi nerado govore pred kamerama, ali ne kriju da se imanja prodaju ispod realne cene.

Albanci kupovinu srpskih imanja obelodanjuju ističući svoje nacionalne simbole. U poslednje dve godine, 25 srpskih porodica iselilo se iz Novog naselja. Oni navode da je jedan od razloga prodaje to što niko od mladih iz ovog mesta u poslednih 10 godina nije mogao da nađe posao.

U Novom naselju nema škole, srpski mališani nastavu pohađaju u obližnjem Suvom Dolu.

Srbi kažu da se u poslednjih nekoliko godina u Novom naselju osećaju bezbednije.

Slobodno se kreću u naselju i u samom gradu Lipljanu, ali ukazuju da svoja imanja i dalje ne mogu slobodno da obrađuju.

U Novom naselju, prigradskom kvartu Lipljana na centralnom Kosovu, do sukoba 1999. godine zivelo je oko 150 porodica, 11 albanskih i oko 140 srpskih.

Za deset godina, broj albanskih familija porastao je na 60, a broj srpskih se smanjivao.

Sada u Novom naselju živi 120 srpskih porodica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: