Petak, 17.08.2012.

20:28

Karadžić traži da svedoči Papuljas

Radovan Karadžić ponovo je zatražio od Tribunala da naloži predsedniku Grčke Karolosu Papuljasu da se pojavi kao svedok u procesu koji se vodi protiv njega.

Izvor: Tanjug

Default images

Kao razloge za upućivanje sudskog poziva grčkom predsedniku, Karadžić navodi da je Karolos Papuljas bio mistar spoljnih poslova Grčke od 1993. do 1996. godine i da je tokom predsedavanja Grčke EU u prvoj polovini 1994. godine imao važnu ulogu u mirovnim pregovorima u BiH, navodi se u saopštenju Haškog tribunala.

Karadžić veruje da predsednik Papuljas ima informacije bitne i neophodne za njegovu odbranu od optužbi da je odgovoran za granatiranje Markala, da je bio deo zajedničkog zločinačkog poduhvata radi činejnja zločina protiv muslimana 1994. i 1995. godine, kao i da je odgovoran za uzimanje za taoce pripadnika UN u maju 1995. godine.

Karadžić se u više navrata obraćao grčkim vlastima sa zahtevom da se Papuljas sastane sa njegovim pravnim savetnikom, ali se Grčka tome protivila.

Sudsko veće Haškog tribunala je u martu ove godine odbilo već jedan ovakav Karadžićev zahtev uz obrazloženje da prisustvo Papuljasa nije neophodno budući da Karadžić već ima dovoljno informacija o onome o čemu bi Papuljas svedočio.

Tužilaštvo je 4. maja završilo za iznošenjem dokaza, a za 16. oktobar je najavljeno saslušanje prvih svedoka odbrane. Karadžić je pred Haškim tribunalom optužen za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u BiH od 1992. do 1995. godine. On je uhapšen u julu 2008. godine i izručen Tribunalu, posle 13 godina u bekstvu, a suđenje mu je počelo 16. oktobra 2009. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

23 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: