Osude iz HR, "Napadači su huligani koji slušaju folk"

Nekoliko hrvatskih političara reagovalo je na napad na vaterpoliste Crvene zvezde u Splitu uoči utakmice s Mornarom u Regionalnoj ligi.

Izvor: B92, index.hr

Subota, 09.02.2019.

21:01

Osude iz HR,
Foto: EPA-EFE/ Christian Bruna

Četvorica vaterpolista Crvene zvezde napadnuti su na spiltskoj Rivi u jednom kafiću, preneli su hrvatski portali.

Kako se navodi, njima su u kafiću prišli huligani i zatražili da skinu klupske majice, a do većeg sukoba nije došlo, pošto su trojica vaterpolista pobegla, a jedan je skočio u more.

Mediji su preneli da su među napadnutima Miloš Maksimović i golman Aleksandar Kralj koji je skočio u more

Huliganstvo je pošast suprotna idealima sporta, a svako nasilje neprihvatljivo, poručila je večers hrvatska predsednika Kolinda Grabar Kitarović povodom napada na vaterpoliste Crvene zvezde na splitskoj Rivi.

"Zahvaljujem građanima Splita koji su danas odmah stali u odbranu tih vrednosti", navela je Kitrovićeva na svom tviter nalogu.

"Sramotan taj napad u Splitu na sportiste iz Srbije. Sramotan", napisala je na Tviteru nekadašnja premijerka Hrvatske Jadranka Kosor. Splitski gradonačelnik na Fejsbuku je napisao da Split nije i neće biti grad koji toleriše nasilje. "Oštro osuđujem napad na vaterpoliste Crvene zvezde, koji su u Split došli igrati vaterpolo i pre toga popiti kafu na Rivi. Izgleda da je nekima prihvatljivo kad hrvatski ambasador odlazi u Banjaluku na proslavu na kojoj se odlikuje ratni zločinac osuđen zbog zločina u Hrvatskoj, kad u Zagrebu gradonačelnik prima Arkanovog saradnika, kad kriminalci iz Srbije dolaze do hrvatskih pasoša i kad HDZ i Vučićeva stranka dele članstvo u Evropskoj narodnoj stranci, ali im nije prihvatljivo da sportisti iz Srbije dođu u Split, popiju kafu i odigraju vaterpolo utakmicu", komentarisao je za Dalmatinski portal Goran Kotur, predsednik SDP-a Split.

"Nema opravdanja"

"Nema opravdanja za kulturu mržnje. Nikakvog. Nikakva provokacija nije opravdanje za silu i fizički obračun. Ljudi koji tuku druge ljude zbog drugačijeg izgleda, govora, odevanja, pripadnosti drugom narodu, plemenu, kvartu, klubu, porodici su u osnovi totalitaristi. Ti bi prvi trpali neistomišljenike u logore, ubijali u Aušvicu, u gulazima i Golim otocima. Nasilje nema opravdanja", rekao je za Dalmatinski portal Zdeslav Benzon, bivši poslanik HSLS-a.

"Huligani koji su fizički napali vaterpoliste Crvene Zvezde na splitskoj Rivi verovatno se vole opustiti uz zvuke srpskih folk-hitova. Oni su sramota Dalmacije i Hrvatske, zaslužuju osudu i strogo kažnjavanje", komentarisao je HDZ-ov Ćelić. "Najoštrije osuđujemo napad na sportiste Crvene Zvezde, nema apsolutno nikakvog opravdanja za nasilje. Ponosimo se što smo grad sporta, turizma i gostoljubivosti!
Ovakvi nacionalistički ispadi samo bacaju ljagu na naš grad. Ne može čovek birati hoće li se roditi kao Srbin ili Hrvat, ali može birati hoće li biti čovek ili ne! #SamoLjubav", komentar je mladih splitskih SDP-ovaca, prenosi zagrebački potal "Indeks"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: