Ponedeljak, 07.06.2004.

22:54

“Bez znanja komande u Srebrenicu”

Izvor: Beta

Default images
Svedok odbrane na suđenju Vidoju Blagojeviću pred Haškim tribunalom, rekao je da jula 1995. sa vojnog usavršavanja u Beogradu otišao u borbu za "oslobađanje" Srebrenice.

Svedok DP-106 ispričao je da je do 10. jula 1995. bio na "stručnom usavršavanju" u jednoj "vojnoj ustanovi" u Beogradu, da je tog dana "uzeo godišnji odmor" i "bez znanja komande" otišao iz Beograda u Bratunac. "Jedan od razloga mog odlaska bio je da učestvujem u borbama za oslobađanje Srebrenice, a drugi da posetim majku koja je bila u Bratuncu", rekao je svedok.

On je predočio da se istog dana na položaju u blizini Srebrenice sreo sa komandantom Drinskog kopusa VRS generalom Radislavom Krstićem i rekao mu ko je i šta je, posle čega je raspoređen u Bratunačku brigadu VRS pod zapovedništvom pukovnika Blagojevića. DP-106 je rekao da je tada na kratko bio u Srebrenici i da je video njemu nepoznate srpske vojnike koji su na uniformama imali ambleme "sa vukovima", ali ne i generala Ratka Mladića.

Po njegovom svedočenju, glavnina srpskih snaga koje su zauzele Srebrenicu ubrzo su bile prebačene na bojište oko obližnje enklave Žepa, a jedinice Bratunačke brigade su ostale da pretresu teren i spreče proboj muslimanskih boraca iz obruča.

Na pitanje Blagojevićevog branioca Majkla Karnavasa da li je znao za prebacivanje i zatvaranje zarobljenih srebreničkih Muslimana u Bratuncu u noći između 12. i 13. jula, svedok je odgovorio da je za to čuo. "Tada nisam znao šta se na kraju dogodilo s njima, ali sam naknadno čuo da su odvedeni i pobijeni. Nisam, međutim, čuo da je iko od pripadnika Bratunačke brigade ikada učestvovao u ubijanju", naglasio je DP-106.

Zajedno sa pukovnikom Blagojevićem, Haški tribunal za zločine protiv čovečnosti nad srebreničkim Muslimanima sudi i majoru Draganu Jokiću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: