"Nema kontakta sa Hrvatima, neka reše premijeri"

Srbija i Hrvatska trenutno ne razgovaraju o krizi na graničnim prelazima, a problem bi morali da reše premijeri, kaže ministar trgovine Rasim Ljajić.

Izvor: B92

Sreda, 23.09.2015.

17:01

Default images

Ljajić je u Kažiprstu rekao da čak i da Srbija uvede kontramere, situacija mora da se reši za stolom i to što pre.

"Bolje je da se rešenje nađe danas nego da traje danima, jer svakoga dana trošak postaje sve veći za obe strane. Rešenje je jednostavno - ne blokirati granicu, ne tražimo više ili ustupke", kaže Ljajić.

Kako je rekao Ljajić, kriza dostiže razmere koje se nisu mogle naslutiti na njenom početku.

"To vidimo ako svemu dodamo zapaljive izjave koje i dalje dolaze iz Hrvatske, uprkos našim nastupima i željama da dođe do dogovora. Trudim se da budem uzdržan, a Hrvatska ima tezu da se svađa i da koristi svoju bolju poziciju jer je članica EU", rekao je Ljajić.

On je kao besmislenu odbacio tezu da Srbija ima dogovor sa Mađarskom o preusmeravanju izbeglica ka Hrvatskoj.

"Svejedno je gde će oni ići, a oni imaju potpunu slobodu i očigledno sada procenjuju da im je lakše preko Hrvatske, jer je na granici sa Mađarskom zid. I ja, da sam izbeglica, tuda bih išao", rekao je Ljajić.

Ljajić je istakao i da su izjave koje stižu iz Brisela "okruglo pa na ćoše" i da su takve da se niko nikome ne zameri.

"Očekivao sam čvršći stav EU povodom ovog slučaja", rekao je Ljajić.

Ministar kaže da očekuje da će se kriza rešiti pre dolaska komesara Johanesa Hana u Beograd u petak.

"Biće podnete brojne tužbe, ljudi su izgubili silne pare, da ne pričam o političkoj šteti. Trebaće nam puno vremena da se vratimo na tačku pre krize, mnogo štete su izazvale izjave, nastupi, rečnik i pretnje", rekao je on i istakao da "nikada nije ovoliko teških reči stiglo iz Zagreba".

Ljajić nije želeo da govori konkretno o tome koje mere je pripremila Srbija, niti je odgovorio na pitanje da li one znače blokadu za hrvatske proizvode, ali je rekao da će mere stupiti na snagu u "minut posle ponoći" ako se nastavi blokada granice.

"Te mere će biti direktno usmerene prema hrvatskim privrednim subjektima. To je čitav paket kompatiblilnih mera, koje imaju za cilj da odgovore Hrvatskoj", rekao je Ljajić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: