Četvrtak, 30.03.2017.

08:11

Havaji nastavljaju da prkose Trampu

Federalni sudija na Havajima produžio je na neodređeno važnost naloga koji blokira novu zabranu ulaska u SAD za državljane šest pretežno muslimanskih zemalja.

Izvor: Tanjug

Havaji nastavljaju da prkose Trampu
Getty Images

Tu zabranu je uveo američki predsednik Donald Tramp.

Američki sudija Derik Votson preinačio je prethodnu privremenu ograničavajuću odluku u preliminarni sudski nalog, po tužbi koju je podnela država Havaji osporivši Trampovu direktivu o zabrani ulaska kao neustavnu versku diskriminaciju, prenosi danas Rojters.

Tramp je potpisao novu zabranu 6. marta u pokušaju da prevaziđe pravne probleme na koje je naišla njegova izvršna naredba koju je uveo u januaru, a koja je izazvala haos na aerodromima i masovne proteste pre nego što je sudija u Vašingtonu zaustavio njenu primenu u februaru.

Tramp ističe da je zabrana putovanja nužna za nacionalnu bezbednost, dok Havaji i druge američke države koje se protive toj zabrani tvrde da su motivi za njeno uvođenje zasnovani na religiji i Trampovom predizbornom obećanju o "potpunom zaustavljanju ulaska muslimana u SAD".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: