Svet

Utorak, 05.02.2013.

10:33

I big mek indeks kaže: Evro prejak

Cene proizvoda najvećeg svetskog lanca restorana brze hrane Mekdonaldsa služi i kao dokaz o precenjenosti kursa evra, tvrdi list Ekonomist u najnovijoj analizi.

Izvor: Tanjug

Default images

Svake godine, počev od 1986, Ekonomist objavljuje takozvani "big mek indeks", listu cena najpoznatijeg proizvoda Mekdonaldsa, "big meka", u 50 zemalja sveta.

Početkom ove godine, cena popularnog hamburgera kretala se od 1,23 evra u Indiji do 6,69 evra u Venecueli, dok je u evrozoni 3,59 evra, prenosi francuski Parizjen.

S obzirom na to da je vrlo teško porediti potrošačku korpu od jedne do druge zemlje, ovaj indikator daje precizniju informaciju o stvarnoj kupovnoj moći po zemljama. Kretanje cena ovog proizvoda je jednako pokazatelj odnosa nacionalnih valuta. Na primer, "big mek" je početkom 2013. u Americi koštao 4,37 dolara, a samo 2,57 dolara u Kini, što nagoveštava da je kineski juan potcenjen 41 odsto, navodi se u istraživanju.

Što se tiče evrozone, Pjer Moskovisi, francuski ministar ekonomije, bi mogao biti potuno u pravu u pogledu precenjenosti kursa evra, navodi list.

S prosečnom cenom od 3,59 evra početkom 2013, "big mek" je skuplji u evrozoni u odnosu na većinu drugih zemalja u svetu.

Samo nekoliko država, kao što je Australija ili Turska, imaju sličnu cenu kao u evrozoni. U SAD-u cena je na početku ove godine bila 3,22 evra, u Kini 1,90 evra.

Studija nema pretenzije da ima naučni karakter, već je reč o jednoj pojednostavljenoj, lakše shvatljivoj analizi valutnih kurseva, ali njenoj ozbiljnosti ipak doprinosi činjenica da je "big mek indeks" korigovan iznosom BDP po stanovniku.

I na taj način se potvrdjuje da je evro precenjen, zaključuje list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: