Svet

Utorak, 09.03.2021.

16:39

Prevara kao na filmu: Dali milione za bakar, u 300 kontejnera stiglo ofarbano kamenje

Kompanija koja trguje sirovinama, Mercuria Energy Group, prošlog leta sklopila je ugovor o kupovini bakra za 36 miliona dolara od turskog dobavljača.

Izvor: B92

Prevara kao na filmu: Dali milione za bakar, u 300 kontejnera stiglo ofarbano kamenje
Foto: Shutterstock/Tchoupis

Međutim, kada je tovar počeo da pristiže u Kinu, otkrili su da su kontejneri puni ofarbanog kamenja.

Priča se razvija kao filmski triler, a švajcarska firma tvrdi da je žrtva prevare u transportu. Pre početka putovanja iz jedne luke u blizini Istanbula, oko šest hiljada tona blister (sirovog) bakra zamenjeno je u više od 300 kontejnera kamenom za oivičavanje puteva, sprejem obojenog da liči na polurafinisani metal.

Bizarni incident pokazuje koliko su trgovci sirovinama izloženi prevarama, čak i uz preduzete mere bezbednosti i inspekcije, piše Blumberg. Naime, i 2014. i 2015, Mercuria je morala da pokrije gubitke nakon što su kineske vlasti zaplenile robu u kineskoj luci Ćingdao u sklopu jedne istrage.

Turska policija privela je 13 osoba povezanih sa prevarom sa bakrom, piše njujorška agencija. Mercuria, jedan od pet najvećih nezavisnih trgovaca naftom u svetu, traži zadovoljenje i pred turskim sudovima i putem arbitraže u Velikoj Britaniji, optužujući dobavljača, firmu Bietsan. Takođe je podnela krivičnu prijavu turskoj policiji i tužilaštvu navodeći da je u pitanju zamena tovara i prevara sa osiguranjem, ostavljajući na vlastima te zemlje da utvrde ko je odgovoran.

Blumberg je rekonstruisao čitavu priču na osnovu pravnih dokumenata, izjava učesnika u poslu i izveštaja lokalnih medija.

Organizovani kriminal

Prošlog juna, Mercuria je sklopila ugovor o kupovini bakra od Beitsana, turskog dobavljača sa kojim je poslovala i ranije, prema rečima Sinana Borovalija, advokata tog trgovca iz Turske. Izgleda da je bakar utovaren u prvu pošiljku kontejnera, pre inspekcije kompanije zadužene za to. Pečati korišćeni da se spreče prevare su štitili kontejnere, ali, pod okriljem noći, navodno su kontejneri otvoreni i bakar je zamenjen kamenom za oivičavanje puteva, rekao je Borovali.

Prevaranti su koristili lažne pečate da izbegnu otkrivanje. Kako su brodovi polazili iz luke Ambarli svakih nekoliko dana, tako su u tajnosti istovarali dragoceni metal i ubacivali ofarbano kamenje.

Kada su brodovi već bili na moru, Mercuria je platila 36 miliona dolara u pet tranši a poslednja isplata bila je 20. avgusta 2020, prema dokumentaciji koje je trgovačka firma dostavila turskim istražiteljima. Prevara nije otkrivena sve dok brodovi nisu stigli u kineksu luku krajem meseca. Do tada je na putu za Kinu već bilo osam brodova.

U normalnim slučajevima neisporučivanja robe, trgovačka kompanija upotrebila bi polisu osiguranja, ali je onda Mercuria otkrila da je samo jedan od sedam ugovora o osiguranju turske kompanije bio validan – ostali su bili falsifikovani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

11 h

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

1 d

Podeli: