"Kina 2020. nije Kina 2016."

Kanada napušta ideju zaključivanja sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom, jer su odnosi između Otave i Pekinga u krizi, rekao je u šef kanadske diplomatije.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 20.09.2020.

09:04

Foto: Depositphotos, maxxyustas

"Kina 2020. nije Kina 2016., kada su počeli razgovori", rekao je ministar spoljnih poslova Fransoa-Filip Sampanj u intervjuu za Globe and Mejl.

Postizanje sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom bio je prioritet vlade Džastina Trudo- kada je došao na vlast 2015. godine.

Pregovori započeti 2016. godine usporili su zbog hapšenja lidera kineskog giganta Huavej u Vankuveru 1. decembra 2018. godine, nakon čega je usledilo hapsenje dvoje Kanađana u Kini, samo nekoliko dana kasnije.

"Ne verujem da su trenutno ispunjeni uslovi da se ove diskusije nastave", rekao je Sampanj, navodeći kao razlog diplomatiju Pekinga.

U junu je Kina formalno optužila za špijunažu Kanađane Majkla Kovriga, bivšeg diplomatu stacioniranog u Pekingu, i savetnika i biznismena Majkla Spavrova, eksperta za Severnu Koreju.

Glavni finansijski direktor Huavei kompanije, Meng Vanzou, uhapšena je na zahtev Sjedinjenih Država, a nalazi se u kućnom pritvoru u Kanadi, dok se ne donese odluka o njenom mogućem izručenju.

Premijeri Dzastin Trudo i Li Kećing pokrenuli su početnu fazu pregovora o slobodnoj trgovini u septembru 2016. godine. Kina se nadala da će zaključiti svoj prvi sporazum sa zemljom G7.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: