Tramp: Prvog dana ću SAD izvući iz TTIP

Novoizabrani američki predsednik Donald Tramp objavio je u video poruci da će prvog dana preuzimanja dužnosti u Beloj kući, povući SAD iz TPP sporazuma.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 22.11.2016.

08:06

Tramp: Prvog dana ću SAD izvući iz TTIP
(Foto: Getty images)

Japanski premijer Ssinzo Abe izjavio je da će trgovinski sporazum TPP biti besmislen bez učešća SAD.

"Nijedna zemlja koja učestvuje u ovom paktu nije odložila napore na njegovom usvajanju niti napustila sporazum nakon američkih predsednickih izbora početkom ovog meseca", rekao je Abe novinarima u Buenos Ajresu prilikom zvanične posete Argentini, prenosi Rojters.

Tramp je to najavio kao jednu od mera koje sprema za prvi dan mandata, a među njima je i:

- izdavanje naredbe o seči vladinih regulativa,

- istraga u Ministarstvu rada o zloupotrebama viznih programa

- ukidanje nekih restrikcija u vezi sa proizvodnjom energije, uključujući naftu iz škriljaca, gas i ugalj, prenosi Rojters.

Kako prenosi Hina, među najavljenim merama su i pravljenje plana za borbu protiv kibernetičkih napada i svih drugih napada, uvođenje 5-godišnje zabrane bavljenja lobističkim poslovima svima koji napuste visoki položaj u državnoj službi.

Analitičari i brojni komentatori na društvenim mrežama ističu ono što Trump nije spomenuo među svojim prvim potezima: gradnju zida na granici s Meksikom i ukidanje Obamakera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: