Svet

Utorak, 23.08.2016.

19:54

Američki problem vredan 376 mlrd $

Zbog naglog pada cene nafte američke energetske korporacije su se suočile sa ozbiljnim problemima i rizikuju da padnu u novu zamku, piše Biznis insajder.

Izvor: Sputnik

Američki problem vredan 376 mlrd $
Foto: Thinkstock.com

U početku je smanjenje cene „crnog zlata“ dovelo do toga da američke naftne kompanije ne mogu da ispunjavaju svoje dužničke obaveze, a zatim je počela zaraza i kod drugih ekonomija. Međutim, na tome se problem u američkoj ekonomiji ne završava, piše "Biznis insajder“.

"Postoji još jedan dugoročni problem koji se nadvija nad naftnim kompanijama — penzije“, navodi se u članku.

Prema podacima analitičara "Sitigrupa“, između imovine penzionih fondova i penzionih obveznica u američkim korporacijama u 2015. godini je "praznina“ od 376 milijardi dolara što predstavlja ozbiljan problem.

Loša vest za energetski sektor je u tome što među firmama koje ne mogu da izmiruju svoje finansijske obaveze ima najviše kompanija sa društvenim kapitalom, koje poseduju sopstvene penzione fondove.

U "Sitigrupu“ su naveli da svih deset sektora indeksa SiP 500 ne mogu da ispune svoje obaveze, pritom, energetski sektor ima najveći problem. Samo 30 kompanija koje ulaze u SiP 500 su bile u potpunosti sposobne da izmiruju svoje obaveze do kraja 2015. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

11 h

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

1 d

Podeli: