RTB Bor: Topionica na 1200°C FOTO

U novoj topionici bakra Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor, danas je potpaljena nova "fleš-peć".

Srbija

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 05.03.2015.

15:53

Default images
Foto: RTB Bor

U njoj će se ubuduće topiti bakarni koncentrat po ekološkim standardima, bez ispuštanja štetnih gasova u atmosferu.

"U naredne tri nedelje fleš-peć treba da dostigne temperaturu od 1.200 stepeni i do kraja meseca, kada će biti izlivena i prva anoda, biće u punoj kondiciji da pretapa 30 tona koncentrata bakra na sat", rekao je generalni direktore RTB Bor Blagoje Spaskovski, koji je simboličnim pritiskom na dugme pokrenuo proces zagrevanja.
Foto: RTB Bor
On je kazao da je reč o čistoj tehnologiji koja donosi i čisto nebo, naglasivši da će se radom nove topionice udvostručiti proizvodnju bakra, zlata i sumporne kiseline.
Foto: RTB Bor
"Nova tehnologija zahteva visok kapacitet zbog smanjenja troškova i većeg iskorišćenja bakra i sumpora od 98 procenata, sa projektovanim kapacitetom prerade do 400 hiljada tona koncentrata bakra godišnje", rekao je Spaskovski.
Foto RTB Bor
Prema njegovim rečima, planira se da ove godine borski rudnici proizvedu 75 miliona tona iskopina i da preradom oko 250.000 tona koncentrata proizvedu 47 hiljada tona katodnog bakra.
Foto. RTB Bor
U RTB Bor računaju da će u prve dve godine, kada se bude prerađivao i uvozni koncentrat, finansijski rezultati RTB-a biti bolji za 12 miliona dolara godišnje, a od 2017, kada će početi prerada samo sopstvenog koncentrata, finansijski efekti biti bolji od sadašnjih za čak 24 miliona dolara.

Uoči paljenja fleš-peći, direktor projekta "nova topionica" Dragan Marinković potpisao je sa sajt-menadžerom finske kompanije "Outotek" Tonijem Korkanom zapisnik o tehničkoj primopredaji postrojenja, čime je finska kompanija zvanično predala RTB-u novu topionicu na upotrebu.
Foto: RTB Bor
Za izgradnju nove topionice i fabrike sumporne kiseline u Boru utrošeno je 251 miliona evra. Osim što je bila garant za robni kredit kod kanadske EDC banke, država Srbija je za završetak izgradnje Basenu Bor prošle godine uplatila 30 miliona evra.

Pod nadzorom "SNC Lavalina" i "Outoteka" glavni izvođač radova je beogradski "Energoprojekt" sa više od dvadeset podizvođača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: