SNS: Javne nabavke "pojedu" mlrd. €

Srpska napredna stranka predstavila je Nacrt zakona o javnim nabavkama čijom primenom je, kako navode, moguće uštedeti više od 60 milijardi dinara godišnje.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 17.09.2011.

13:46

Default images

Primena zakona trebalo bi da omogući efikasniju upotrebu javnih sredstava kroz smanjenje korupcije, transparentnost i kontrolu postupka javnih nabavki i ukidanje sukoba interesa i pregovaračkih postupaka bez javnog poziva, rekla je potpredsednica Glavnog odbora SNS-a Jorgovanka Tabaković.

"Zbog te uštede država ne bi morala da uzme međunarodne kredite u vrednosti od 600 miliona evra, što je direktna ušteda. A ako se ne bi uzeli ti krediti i plaćali troškovi zaduživanja, kamate... uštede se mogu proceniti na milijardu evra godišnje", rekla je članica Predsedništva stranke Jorgovanka Tabaković.

Član Ekonomskog tima SNS-a Bojan Terzić rekao je da je Nacrt zakona o javnim nabavkama usklađen sa direktivama EU i da sadrži mehanizme za sprečavanje sukoba interesa i korupcije, kao i mehanizme kontrole velikih javnih nabavki.

"Nacrt zakona jasno propisuje rokove za zaključenje ugovora o javnim nabavkama, a restriktivno su propisane mogućnosti za promene ugovora, kako ne bi došlo do zloupotreba kroz anekse ugovora", kazao je Terzić.

On je naveo da su u zakonskom predlogu SNS-a povećana ovlašćenja i nadležnosti državnih organa koji kontrolišu postupak javnih nabavki i povećan rok zastarelosti prekršaja sa godinu na tri godine.

"Od oko jedne trećine do jedne polovine sredstava potroši se na nabavke na koje se ne primenjuje zakon, i ako se deo tih nabavki prenese u okvir zakona biće dosta ušteda", kazao je Terzić.

On je dodao i da problem javnih nabavki nije samo korupcija već i smanjena konkurencija, zbog nedovoljne transparentnosti i neizvesnosti naplate potraživanja.

SNS je u februaru uputio u skupštinsku proceduru izmene i dopune Zakona o javnim nabavkama, ali taj zakonski predlog nije stavljen na dnevni red.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

99 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

19 h

Podeli: