URS: Centraliste baš briga za lokal

Lider Ujedinjenih regiona Mlađan Dinkić spreman je da MMF-u dodatno pojasni da je moguće ostvariti predloženi model decentralizacije uz fiskalnu neutralnost.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 17.06.2011.

00:06

Default images

U pokretu čiji je Dinkić lider kažu da jeste tačno da decentralizacija košta republičku administraciju.

Oni, ipak, navode da je centralizam daleko skuplji za osam miliona naših građana koji žive u 170 gradova i opština i koji nemaju jednake šanse i mogućnosti za pristojan život.

"Centralisti isključivo brinu o republičkoj kasi i nije ih briga što već godinama postoji manjak u budžetima lokalnih samouprava. Nasuprot tome, mi se borimo za to da se pruži šansa svim gradovima i opštinama u Srbiji da sa više sredstava rešavaju samostalno svoje probleme i brže se razvijaju", kažu u URS.

URS se, isto kao i MMF, zalaže za poštovanje fiskalnih pravila koja su uneta u Zakon o budžetskom sistemu, i nema nikakve dileme da je istovremeno sa smanjenjem republičkih prihoda, potrebno ukinuti i necelishodne rashode.

"Zato naš predlog podrazumeva da se najpre rashodi lokalnog karaktera eliminišu iz republičke kase i republičkih javnih preduzeća. Kada bi svako radio svoj posao, odnosno gradovi realizovali lokalne, a republika nacionalne i regionalne projekte, rashodi na centralnom nivou bi se smanjili za 25 do 30 milijardi dinara", navode oni.

Takođe, dodatne uštede je moguće postići i u okviru Javnog preduzeća Putevi Srbije, koje bi ubuduće održavalo i gradilo samo nacionalne i regionalne puteve. Opštine i gradovi bi bili mnogo efikasniji i više motivisani u izgradnji i održavanju lokalnih puteva, s obzirom na to da bi konačno imali dovoljno novca u svojim budžetima.

"Budući da bi svim gradovima ostajalo duplo više od poreza na plate koje se prikupe na njihovoj teritoriji, naš predlog zakona predviđa i duplo manje transfere razvijenim gradovima i opštinama, čime će se takođe postići ušteda za republički budžet. Sve ove uštede moguće je precizirati prilikom pripreme republičkog budžeta za 2012. i rebalansa za 2011. godinu, čime bi efekti decentralizacije bili fiskalno neutralni", kaže URS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: