Srbija

Četvrtak, 02.12.2010.

13:41

Još 256 blokiranih preduzeća

Na spisku Narodne banke u novembru se našlo još 256 preduzeća čiji su računi blokirani duže od tri godine u novembru su se kvalifikovali za automatski stečaj.

Izvor: Privredni pregled

Default images

Ukupan broj preduzeća koja su u prethodne tri godine obustavila sva plaćanja od marta, kada je „prozivka“ započeta, povećan na 13.425.

I na novembarskoj listi, kao i na svim prethodnim, dominiraju društva sa ograničenom odgovornošću (206), a pored njih je tu još sedam zadruga, 15 ortačkih, pet komanditnih i samo jedno akcionarsko društvo.

Takođe, na spisku se ovog meseca našlo i jedno javno preduzeće, tako da je ukupan broj javnih preduzeća koja su još pre tri godine obustavila sva plaćanja, povećan na 13.

Istovremeno i u novembru su među blokiranim ponovo bile najbrojnije firme iz Beograda (78), Novog Sada (35), Kraljeva (22) i Niša (20) dok ih je u ostalim gradovima bilo od najmanje tri (u Užicu), do 16 (u Kragujevcu).
Prema očekivanjima Ministarstva za ekonomiju i regionalni razvoj, koje je i kreiralo ovaj zakon, i iz kojeg stalno podsećaju i upozoravaju da će se od sledeće godine na spiskove kandidata za „automatski stečaj“ dolaziti posle blokade u trajanju od dve godine, a da će od 2012. automatsko brisanje iz registra pretiti svima čiji su računi blokirani najmanje godinu dana, većina na ovaj način „listiranih“ pravnih lica biće do kraja godine brisana iz registra, dok bi u oko hiljadu slučajeva trebalo očekivati pokretanje redovnog stečajnog postupka.

Neke procene čak govore da bi samo država, odnosno Poreska uprava, na primer, koja je većinski poverilac u oko 80 odsto prozvanih firmi ili Fond za razvoj, pojedina javna preduzeća i slični, mogli da pokrenu više od 500 postupaka.

Međutim, iako je visina predujma drastično smanjena u odnosu na prethodni zakon (sada se kreće od 50 do 500 hiljada dinara) i mada je njegov iznos ušao u red prioritetnih troškova postupka, Poreska uprava, recimo, i dalje ne planira da inicira nijedan postupak jer za to nema posebno predviđen budžet.

Dosadašnja praksa je bila i da Agencija za licenciranje stečajnih upravnika iz svojih sredstava finansira pokretanje stečaja u nekim od ovih preduzeća, ali podaci te agencije o broju postupaka otvorenih od početka godine, zaključno sa 1. decembrom, ne ukazuju na neku naročito ili očekivano živu aktivnost.

Brojke, naime, govore da je do juče u Srbiji ukupno pokrenuto 865 stečajeva što je na nivou proseka i za prethodne godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

20 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Podeli: