Srbija

Četvrtak, 10.06.2010.

14:11

Kanađani grade novu topionicu RTB-u

Predstavnici Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor i kanadske kompanije SNC Lavalin potpisali su ugovor o izgradnji Topionice i fabrike sumporne kiseline.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Ugovor je vredan 175 miliona evra, od čega je kredit kanadske izvozne banke EDC 135 miliiona evra, dok su 40 miliona evra obezbedili RTB Bor i država Srbija.

Rok otplate kredita je 10 godina, sa grejs periodom od tri godine i godišnjom kamatom od 2,9 odsto. Rok za završetak topionice kojom će se obezbediti ekonomski isplativa proizvodnja je 36 meseci.

Ugovor su potpisali generalni direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski i predstavnik kanadske kompanije SNC Lavalin Valter Mutler. Potpisivanju ugovora su prisustvovali ministar ekonomije Mlađan Dinkić i kanadski ambasador Džon Morison.

"Ovo je jedan od dva najveća industrijska projekta koje vlada realizuje. Ova investicija je prekretnica u razvoju čitavog RTB Bora i Srbije, jer će ovde posao dobiti i vaša deca", rekao je Dinkić i dodao da će izgradnjom topionice i nove fabrike žitelji Bora dobiti znatno čistiji vazduh.

Dinkić je rekao da će efekti ove investicije biti i povećanje iskorišćenosti metala, zlata, srebra i sumpordioksida sa 93 na 98 procenata, a za očekivati je i povećanje godišnje dobiti RTB-a za 26,2 miliona dolara. Prema njegovim rečima, pored izgradnje topionice, vlada će uložiti i 27 miliona evra u rudarsku opremu.

Mutler je istakao da je od ove investicije koristi imati ceo region te da će se prvi efekti osetiti već u narednim mesecima. Izgradnjom topionice i nove fabrike biće otvoreno na stotine, pa i hiljade novih radnih mesta, rekao je on. "Bor će imati prvoklasnu tehnologiju i topionicu, a građani će dobiti najčistiji vazduh", kazao je Mutler.

Kanadska kompanija "SNC Lavalin" će projektovati topionicu i obavljati nadzor, a predviđena je gradnja po principu "ključ u ruke", uz primenu savremene finske tehnologije.

Kako je prethodno saopšteno u RTB-u, od ukupne vrednosti investicije, 101,25 miliona dolara biće upotrebljeno za robu dobavljača iz Kanade i SAD, 61 milion evra za opremu i usluge dobavljačca iz EU, dok će 30 miliona evra biti isplaćeno za usluge domaćih građevinskih firmi. Kako je saopšteno u RTB-u, Topionicu sa najsavremenijom tehnologijom gradiće finska kompanija Ototek.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

21 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Podeli: