"Ugovor sa Fijatom do kraja jula"

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić izjavio je da bi nova vlada sledeće sedmice trebalo da odobri sklapanje ugovora italijanskog Fijata i kragujevačke Zastave.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.06.2008.

08:22

Default images

Dinkić je kazao da će delegacija Fijata doputovati u Beograd u drugoj polovini ove sedmice. "Jedna od prvih odluka nove vlade mogla bi da bude odobravanje potpisivanja ugovora Fijata i Zastave", kazao je on i dodao da se očekuje da bi ugovor mogao da bude potpisan do kraja jula.

Gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović izjavio je takođe da se potpisivanje ugovora o saradnji sa italijanskim Fijatom očekuje do kraja jula."U ovom političkom trenutku ima smisla očekivati da će, kako je ranije dogovoreno, ugovor sa Fijatom biti potpisan do kraja ovog meseca", smatra Stevanović.

Uoči potpisivanja ugovora o partnerstvu sa Fijatom, prioritet gradske vlasti je da obezbedi novu industrijsku zonu sa kompletno uređenom komunalnom infrastrukturom, koja će biti ponuđena Fijatovim kooperantima iz Italije.

Nameravamo da, uz finansijsku pomoć Vlade, iskoristimo prostor na kome se nalaze vojni objekti, kaže Stevanović i precizira da su u pitanju lokacije kasarne u Grošnici i Divostinu, površine oko 200 hektara.

"Kragujevac svakodnevno posećuju predstavnici kooperatskih firmi Fijata iz Italije, pa očekujemo da uskoro bude poznat spisak zainteresovanih za ulaganja u nove fabrike ili partnerstvo sa domaćim firmama", rekao je on.

"Izvesno je da će naši proizvođači morati da se brzo prilagode zahtevima Italijana, a neki od njih i da potpuno izmene proizvodni program", naveo je Stevanović.
Prema rečima gradonačelnika, u pitanju su velika imena u proizvodnji komponenti za automobile, sa kojima će gradska vlast otpočeti zvanične dogovore čim donesu odluku o investiranju.

U lokalnoj samoupravi najavljuju donošenje Akcionog plana za sprovođenje svih operativnih poslova, prema Memorandumu koji je sa italijanskim Fijatom potpisan 6. maja u Kragujevcu. Prema Memorandumu, torinska fabrika planira da uloži 700 miliona evra, čime će postati vlasnik 70 odsto Zastave, dok će preostalih 30 odsto zadržati država Srbija.

Izrada ugovora između države Srbije i Fijata počela je pre desetak dana, a ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić ranije je najavio da će transakcija uplate početi da se realizuje nakon potpisivanja ugovora dok se njeno zaključivanje očekuje u septembru ili oktobru.

Posle potpisivanja ugovora krenuće odmah zamena stare opreme u Zastavi što će će trajati godinu dana, a do tada, ono što je u ovom trenutku sigurno, nastaviće se proizvodnja "punta" odnosno "zastave 10".

Fijat je do sada najavio da će u kragujevačkoj Zastavi krajem iduće godine proizvoditi vozila A i B klase, što praktično znači da se na platformi A klase mogu proizvoditi tri modela, koliko i na platformi B klase, kapaciteta u prvoj godini 200.000 vozila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Svet

Rublja suspendovana

Predsednik Italijansko-ruske trgovinske komore (IRTP) Ferdinando Pelaco saopštio je da se obustavlja sistem koji je omogućavao ruskim kompanijama da kupuju robe iz Italije za rublje.

15:33

29.4.2024.

1 d

Podeli: