Srbija

Subota, 16.05.2020.

11:45

Put Vožd Karađorđe od posebnog značaja za Srbiju, gradiće se po leks specijalisu

Vlada Srbije donela je zaključak kojim je projekat izgradnje državnog puta I reda "Vožd Кarađorđe" prepoznat kao projekat od posebnog značaja za Srbiju.

Izvor: B92, eKapija

Put Vožd Karađorđe od posebnog značaja za Srbiju, gradiće se po leks specijalisu
Foto: Koridori Srbije

To znači da će se prilikom njegove realizacije primenjivati i poseban zakon, leks specijalis koji je Skupšina usvojila u februaru.

Zakonom o posebnim postupcima radi realizacije projekata izgradnje i rekonstrukcije linijskih infrastrukturnih objekata od posebnog značaja za Republiku Srbiju previđeno je da se za sve projekte koji budu proglašeni projektima od posebnog značaja, skrati vreme za eksproprijaciju zemljišta i rešavanje imovinko-pravnih odnosa, ali i da se neće primenjivati odredbe o rokovima Zakona o javnim nabavkama, navodi eKapija.

Takođe, prema ovom zakonu, procedura koja se tiče javnih nabavki neće se primenjivati ni u slučajevima kada je međunarodnim ugovorima drugačije određeno.

Koridori Srbije saopštili su da je realizacija projekta izgradnje državnog puta I reda ''Vožd Кarađorđe'' ukupne dužine oko 220km od izuzetnog je značaja i uticaja na razvoj i unapređenje infrastrukturnih, ekonomskih, privrednih i drugih interesa Republike Srbije.

"Značaj se uviđa prevashodno kroz sagledavanje uticaja na putnu mrežu u Republici Srbiji, ali i šire, s obzirom da će predmetni auto-put predstavljati saobraćajnicu koja povezuje Istočnu Srbiju sa Centralnom i Zapadnom Srbijom i auto-putevima E-75 (koji predstavlja deo međunarodne trase E-75, odnosno deo drumskog Кoridora 10) i E-763", piše u saopštenju Koridora Srbije.

Projekat obuhvata teritotije opština: Sopot, Mladenovac, Lazarevac, Aranđelovac, Topola, Rača, Lapovo, Velika Plana, Svilajnac, Despotovac i Bor.

Na ovaj način ostvariće se veza Istočne, Zapadne i Centralne Srbije sa Beogradom i Vojvodinom na severu, odnosno centralnom i zapadnom Evropom, kao i sa južnim delovima Republike, odnosno Makedonijom, Bugarskom i dalje sa Bliskim istokom i Azijom.

Petljom ''Županjac'' kod Lazarevca spojiće se dva autoputa, ''Miloš Veliki'' i ''Vožd Кarađorđe'', što će omogućiti najkraću vezu sa Crnom Gorom, a preko luke Bar i sa južnom Italijom, kao i veze sa pomorskim lukama Jadrana i Sredozemlja.

Кonekcije autoputa ''Vožd Кarađorđe'' sa Кoridorom 10 će se ostvariti kod Malog Požarevca i Markovca.

Realizacija predmetnog projekta doprineće socijalnom i ekonomskom razvoju, stvaranjem uslova za otvaranje novih radnih mesta, odnosno za smanjenje nezaposlenosti i razvoj nerazvijenih opština u Srbiji kroz koje će prolaziti, kao i poboljšanju opštih uslova života građana, piše u saopštenju.

Uz uzimanje u obzir i indirektnih koristi i efekata od ulaganja u projekat, ubrzani društveno-ekonomski razvoj područja uticaće dalje na razvoj privrede u svim segmentima (industrija, turizam, poljoprivreda, i dr.). Izgradnja ove trase omogućiće ubrzani razvoj turizma u Šumadiji, gde postoji ogroman istorijski potencijal, olakšaće se pristup brojnim verskim i kulturnim objektima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

10 h

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

1 d

Podeli: