Usvojene nove strategije: Šta sve Srbiju čeka do 2027?

Vlada Srbije usvojila je Strategiju o ekonomskim migracijama Srbije za period 2021–2027. godine.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 27.02.2020.

16:12

Usvojene nove strategije: Šta sve Srbiju čeka do 2027?
Foto: Depositphotos, Sbranex

Kako se navodi u saopštenju Vlade, cilj je da se uspostavi što efikasnija prevencija daljeg odlaska građana u inostranstvo i podstakne povratak stručnjaka iz dijaspore, kao i da se stvori poslovni i privredni ambijent za dolazak stranih eksperata.

Na sednici je usvojena Strategija pametne specijalizacije u Srbiji za period 2020–2027. godine, kao strateški pristup ekonomskom razvoju, kroz ciljanu podršku istraživačkim, razvojnim i inovacionim aktivnostima.

Кombinujući industrijske, obrazovne i inovacione politike, zasnovane na znanju, sa fokusom na sopstvene snage i komparativne prednosti, zemlje ili regioni identifikuju i biraju određen broj prioritetnih privrednih oblasti za investiranje.

"Jedan od planova ove Strategije je da i obrazovanje bude usmereno na industrije koje donose kvalitetno plaćena visokokvalifikovana radna mesta koja doprinose većem i bržem rastu kompanija. Reč je o jednoj sveobuhvatnoj temi koja umrežava fakultete, rektorate, naučno-tehnološke parkove, kroz saradnju nauke i privrede, u cilju kreiranja visoko stručnih kadrova i razvoja društva zasnovanog na znanju", rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

Vlada je , kako se navodi u saopštenju, usvojila i Strategiju razvoja digitalnih veština za period od 2020. do 2024. godine, kojom se na celovit način uređuje ta oblast, kako bi se iskoristio potencijal savremenih informaciono-komunikacionih tehnologija, sa ciljem podizanja kvaliteta života građana, postizanja veće zaposlenosti i efikasnijeg rada.

"Imajući u vidu stepen u kojem digitalne veštine dotiču svaki aspekt života i rada, Strategijom su obuhvaćene četiri oblasti – obrazovanje, povećanje digitalnih veština građana, digitalne veštine potrebne na tržištu rada i IКT stručnjaci", navodi se u saopštenju Vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: