Srbija dobija još jedan koridor: 110 km, već 2019. godine...

Ministarka građevine Zorana Mihajlović je sa američkom kompanijom Behtel potpisala Memorandum o razumevanju i saradnji na projektu izgradnje Moravskog koridora.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.10.2018.

17:00

Srbija dobija još jedan koridor: 110 km, već 2019. godine...
Foto: Thinkstock

Reč je o auto-putu Pojate - Preljina, a ministarka je najavila da bi radovi, nakon potpisivanja ugovora, mogli da počnu polovinom 2019.

"Autoput dužine 110 kilometara prolaziće kroz deo centralne Srbije u kojem živi oko 500.000 ljudi, a gravitira skoro milion. Moravski koridor će povezati drumski Koridor 10 sa Koridorom 11. Vrednost investicije u izgradnju ovog auto-puta je oko 800 miliona evra i uključuje i telekomunikaciono opremanje i regulaciju reka. Naše očekivanje je da bi radovi mogli da počnu u 2019. godini", rekla je Mihajlović.

Potpisivanju je prisustvovao ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot.

Ističe da je potpisan memorandum, što je prvi dokument o realizaciji ovog projekta, posle dve godine rada na njemu, a da bi do kraja januara 2019.

Mihajlović je rekla da su naredni koraci u realizaciji projekta izrada akcionog plana, kompletiranje projektno-tehničke dokumentacije za središnju deonicu i zajednički rad na pronalaženju modela finansiranja.

"Kroz ovaj projekat Srbija ne dobija samo autoput, dobija i znanje, jer je Behtel jedna od najboljih kompanija u svetu u ovoj oblasti, koja zna kako se upravlja projektima i kako se izvode radovi na ovako velikim projektima", rekla je Mihajlović. Ambasador SAD je rekao da potpisani memorandum predstavlja prvi plod sporazuma koji je potpisan u oblasti infrastrukture između Vlade Srbije i SAD.

"Želeo bih da vidim više američkih kompanija na srpskom tržištu, a sa Behtelom u Srbiju dolazi jedna od naših najboljih kompanija, poznata po kvalitetu projektovanja i izvođenja radova", rekao je Skot.

Potpredsednik kompanije Behtel Šon Keni, koji je u ime američke kompanije potpisao memorandum je rekao da će za izgradnju autoputa biti potrebno oko dve i po godine.

"Veoma nam je drago da smo potpisali danas memorandum u vezi s realizacijom projekta izgradnje Moravskog koridora. Radujemo se saradnji sa našim partnerima u Srbiji i očekujemo uspešnu realizaciju projekta", naveo je Keni.

Memorandum u ime kompanije Enka (Behtel-Enka) potpisao je predsednik kompanije Mehmet Tara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: