CG: Strane investicije 650 mil. €

Do kraja godine nivo direktnih stranih investicija u Crnoj Gori trebalo bi da dostigne 650 miliona evra.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.12.2007.

13:16

Default images

Direktor Agencije za promociju investicija Petar Ivanović kaže da će Crna Gora, po prilivu direktnih stranih investicija po glavi stanovnika i njihovom udelu u društvenom bruto proizvodu, i ove godine biti na prvom mestu u Evropi.

„Prema podacima koji se odnose za period do kraja novembra, približavamo se cifri od 600 miliona investicija, a do kraja godine će sigurno doći do realizacije još 50“, naveo je Ivanović.

On je kazao da investitori i dalje dolaze iz Norveške, Austrije, Rusije, Velike Britanije, Slovenije, u poslednje vrijeme i iz Hrvatske, ali dodaje da bi „trend rasta direktnih stranih investicija mogao biti zaustavljen već naredne godine“.

„Krupni investitori su već zauzeli pozicije u Crnoj Gori i počeće da realizuju svoje projekte. Međutim, od prvih projekata zavisi dinamika tog investiranja“, smatra Ivanović.

On je ocenio da »to što već imamo jake firme koje su stvorile infrastrukturu da počnu sa projektima, ne mora da znači ništa. Moramo nastojati da i dalje poboljšavamo ambijent za bavljenje biznisom. Ako u tome ne uspemo – investitori će početi da odlaze iz Crne Gore“.

Prema njegovim rečima, važeći Zakon o radu i sporo dobijanje građevinskih dozvola i dalje su najveće prepreke za investitore koji dolaze u Crnu Goru, što loše utiče na imidž zemlje i dovodi u pitanje ostvarivost projekata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: