Vlada Slovenije glatko odbila zabranu rada nedeljom

Vlada Slovenije s Janezom Janšom na čelu odbila je zakonske amandmane prema kojima bi vrata trgovina ostala zatvorena nedeljom i nakon pandemije koronavirusa.

Region

Izvor: B92

Sreda, 27.05.2020.

15:48

Vlada Slovenije glatko odbila zabranu rada nedeljom
Foto: Depositphotos, Syda_Productions

"Vlada ne podržava takav predlog koji je predložila stranka Levica i nije prigodno da se o njemu raspravlja u parlamentu zbog ekonomskih posledica krize uzrokovane kovidom 19", saopštila je vlada.

U pojašnjenju vlada kratko i jasno poručuje da trgovinske aktivnosti čine 30 posto celokupnog prometa ekonomije, zbog čega predlog o neradnoj nedelji nema nikakvo ekonomsko opravdanje, prenosi T portal.

Dodatno, poručuje Janšina vlada, socijalni dijalog je najprikladniji način za razgovor o radnoj ili neradnoj nedjelji, a kako se ipak radi o vrlo važnom društvenom pitanju, o njemu će raspravljati i slovenačka verzija privredno-socijalnog veća.

Predlog stranke Levica iz aprila ove godine trebao je da bude usvojen do leta jer su ga prvobitno podržale stranke s oba politička spektra, ali i veliki deo javnosti. Levica je predložila amandmane na postojeće zakone kojima bi trgovine ostale zatvorene nedeljom i nakon pandemije, uz tek poneke izuzetke.

Premijer Janša i sam je na Tviteru podržao tu ideju u susret Prazniku rada, piše slovenska novinska agencija STA.

U međuvremenu se Janša predomislio, a veliki protivnik neradne nedelje bila je i slovenačka privredna komora te je u više navrata poručila kako je povećanje potrošnje u ekstremnim uslovima pandemije koronavirusa potrebno kako bi se ojačala ekonomija te očuvala radna mesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: