Cveta ilegalni turizam: Zarađuju na izdavanju soba turistima, o plaćanju poreza ne misle

Iznajmljivanje apartmana i soba na crno sve je izraženija u Tuzli, posebno u letnoj sezoni, zbog čega je država odlučila da tome stane na put.

Region

Izvor: B92

Subota, 08.06.2019.

14:30

Cveta ilegalni turizam: Zarađuju na izdavanju soba turistima, o plaćanju poreza ne misle
FOTO: Depositphotos, AllaSerebrina

Dok lokalna i kantonalna vlast zbog procvata sive ekonomije prstom upiru na federalne propise koje smatraju nedorečenim, na gubitku je gradska Turistička zajednica koja svoj profit najvećim delom ostvaruje od boravišne takse koju bi svaki gost koji boravi u Tuzli trebao platiti.

Trend transformacije privatnih kuća i stanova u pansione, odnosno objekte za smeštaj turista poslednjih godina izuzetno je prisutan u Tuzli. Zbog neprijavljivanja ovakve vrste delatnosti iznajmljivači ostvaruju čisti profit, bez plaćanja obaveza državi.

Ovaj problem prepoznale su gradska i kantonalna vlast, a kako saznaje portal Klix.ba, u svrhu uređenja ove oblasti te jasnog definisanja pravila pokrenuta je procedura izrade pravilnika koji bi uskoro trebao da stupi na snagu.

Srž problema registracije privatnih iznajmljivača soba u Ministarstvu trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona vide u nedefinisanim zakonskim propisima na nivou Federacije BiH.

Naime, aktuelni Zakon o ugostiteljskoj delatnosti FBiH definisao je način registracije objekata za smeštaj, ali propise iz resornog kantonalnog ministarstva ocenjuju nedovoljno definisanim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: