"Nisu imali ni liniju za Brisel, a gde su sada"

Zemlje regiona jugoistočne Evrope moraju da nađu svoj put ekonomskog razvoja i uspeha, jer svaka ima specifičan resurs na koji može da se osloni.

Region

Izvor: B92

Petak, 21.10.2016.

08:11

Foto: Thinkstock

To je ocenjeno na Samitu "Makedonija 2025".

Tako su, recimo, za uspeh Slovenije ključni bili usklađivanje zakonodavstva i standarda sa zemljama EU, kao i obrazovanje, u ekonomskom napretku Albanije značajno je bilo učešće dijaspore, a Gruzija je među prioritete postavila iskorenjivanje korupcije.

Bivši premijer Gruzije Nika Gilauri tim je povodom rekao na panelu o ekonomskom razvoju da je korupcije u toj zemlji zaustavljena, te da je to bio jedanod najvećih izazova.

U tom je smislu pomenuo da je važan korak ka nultoj korupciji da državni zvaničnici i službenici imaju dobre plate i da budu motivisani da rade

"Za napredak države veoma je važna i motivacija ljudi koji rade u javnom sektoru da budu još efikasniji", rekao je Gilauri i izneo ideju da zaposleni u javnom sektoru, kao i u privatnom, treba da dobijaju bonuse za dobro urađen posao.

Savetnik ministra zdravlja Albanije Kosta Barjaba ocenio je da je dijaspora veoma bitna za ekonomski razvoj zemlje, ali da država ne sme da padne u zavisnost od doznaka iz inostranstva, već mora da učini sve kako bi privukla što više direktnih stranih invetsicija.

On je na samitu "Makedonija 2025" rekao da treba uključiti dijasporu u promociji i razvoju zemlje.

Albanija je, kako je rekao, imala situaciju da je veći broj građana živeo u dijaspori nego što je bilo radne snage u zemlji. Njima je, dodao je, trebalo dve decenije da bi postali faktor koji bi doprinosio privredama u zemljama u kojima žive, ali i, preko doznaka, albanskoj ekonomiji.

Barjaba je istakao da Albanija i sada ima velike doznake a da je do nedavno bila gotovo zavisna od novčanih pošiljki iz inostranstva.Kako bi se oslobodila te zavisnosti, koja je, istina, pomogla razvoju zemlje, Albanija je uspela da poveća strane investicije.

Međutim, prema Barjabi, dijaspora je imala značajnu ulogu u promociji domovine i privlačenju investicija, a samim tim i rastu proizvodnje Albanije.

Tako je nivo doznaka 2008. još bio viši od izvoza, ali se to u međuvremnu preokrenulo stalno rastućom proizvodnjom.

"Ekonomski razvoj ne može da se dogodi bez uključenja dijaspore. Ona je podsticaj za razvoj", uveren je Barjaba na osnovu primera Albanije, koja ima brojnu dijasporu kao i Srbija.

Uključenje dijaspore, prema njegovim rečima, nije političko pitanje, već ekonomsko i razvojno, a dijaspora se ne može mobilisati samo na zahtev vlade, već je neophodno stvoriti povoljne uslove.

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Ljubljani Vlado Dimovski rekao je da je Slovenija postala uspešna zemlja jer je od početka bila fokusirana na Evropsku uniju, iako je evropski put za tu zemlju bio veoma težak.

"Na početku pregovora sa EU, Slovenija nije imala ni redovnu liniju za Brisel", slikovito je opisao Dimovski situaciju u toj zemlji pre ulaska u EU, 2004. godine.

On je istakao i da je usvajanje evropskog zakonodavstva i tehničkih standarda bilo veoma bolno, ali podsetio da je više od 90 odsto građana glasalo za ulazak u Uniju.

Važan činilac uspeha te zemlje su i orjentacija na izvoz te obrazovanje, u koje se, rekao je Dimovski, stalno ulaže.

On je izneo i stav da politika i političke odluke, iako su uvek pod uticajem dnevnih događaja, moraju biti zasnovane na analizi i nauci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: