Otišlo 400 lekara specijalista, ko će da leči?

Hiljade zdravstvenih radnika, među kojima su stotine lekara specijalista, otišlo je iz Bosne i Hercegovine i ta pojava poprima epidemijske razmere.

Region

Izvor: B92

Utorak, 03.05.2016.

16:45

Otišlo 400 lekara specijalista, ko će da leči?
Foto: Thinkstock

Vlasti ignorišu taj problem, iako se zdravstveni sistem već suočava s posledicama – samo u prošle tri godine iz Bosne i Hercegovine otišlo oko 400 lekara specijalista, saznaje Federalna televizija, prenose Nezavisne novine.

U učionici jednog centra za strane jezike u Zenici, 60 odsto od 120 polaznika su zdravstveni profesionalci, mahom lekari. Poznavanje određenog stepena nemačkog i engleskog jezika odnedavno je, uz posedovanje odgovarajuće stručne spreme, uslov za dobijanje radnih dozvola u zemljama Evropske unije.

Almir Kavaz, anesteziolog u zeničkoj Kantonalnoj bolnici, sa porodicom uskoro odlazi iz zemlje, sa željom da osiguraju sebi budućnost. Dodaje kako unapređivanje njegovog znanja nije moguće ostvariti u BiH.

U Sindikatu doktora medicine i stomatologije kažu kako za problem odlaska lekara odgovornost treba tražiti u nespremnosti vlasti da deluju u korist zdravlja građana i zdravstvenog sistema.

Prim. dr Haris Husremović, predsednik Sindikata doktora medicine i stomatologije ZDŽ-a, upozorava kako već sad nedostaje lekara – oprema se može i nabaviti, ali za jednog specijalistu trebaju desetine godina.

Lekarska komora Federacije godinama upozorava da će se zemlja, zbog svetskih migracijskih procesa, suočiti s problemom odlaska lekara. Reakcije nadležnih su izostale i sada se suočavamo s posledicama – samo u protekle tri godine iz Bosne i Hercegovine otišlo oko 400 lekara specijalista.

“Ne budemo li smislili strategiju zasnovanu na boljem stimulisanju lekara, boljim uslovima za njihovu edukaciju i rad, po uzusima moderne medicinske nauke, doći ćemo u situaciju da će se urušiti kompletan zdravstveni sistem Federacije”, ističe za FTV prim. dr.Harun Drljević, predsednik Lekarske komore FBiH.

Ta se situacija može sprečiti sistemskim merama koje će vlasti kreirati uvažavajući zahteve i preporuke lekarske struke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: