Region

Sreda, 08.01.2020.

18:36

U BiH planiraju nabavku devet helikoptera za 75 miliona evra

Kako prenosi Balkanska bezbednosna mreža, državne organizacije i entiteti BiH planiraju da u naredne 3 godine za 75 miliona evra nabave devet novih helikoptera.

Izvor: Tangosix

U BiH planiraju nabavku devet helikoptera za 75 miliona evra
Foto: Depositphotos/martinspurny

Helikopteri će biti nabavljeni iz iz Italije, Rusije i SAD.

Od tog broja četiri su UH-1H-II Huey II namenjenih Oružanim snagama BiH, tri Ansata su za policiju Republike Srpske, jedan AW119 za Helikopterski servis RS i jedan Bell 412 za policiju Kantona Sarajevo.

Ukupan iznos od oko 75 miliona evra će delimično biti plaćen kroz donacije a delom iz budžeta BiH i RS.

Čvrst ugovor za četiri Hjuia II potpisan je 13. decembra, sa Pentagonom je dogovorena nabavka četiri primerka u roku od tri godine. Vrednost ugovora je 38.539.378 dolara od čega je najveći deo novca američka donacija, a učešće iz budžeta BiH je 4,36 miliona dolara.

Ugovorom su, prema proceduri uobičajenoj za poslove koje vodi Pentagon obuhvaćeni i obuka pilota i tehničara, rezervni delovi kao i potrošni materijal za prve dve godine prema proračunu da će se ostvariti 300 časova godišnjeg naleta po primerku, navodi Balkanska bezbednosna mreža.

UH-1H-II će najverovtnije biti u sastavu 2. skvadrona iz baze Rajlovac koji sada koristi stare UH-1H i V koji su 1998. i 1999. godine dobijeni kao američka donacija. Od 14 helikoptera sada leti samo do četiri primerka, to su zastarele mašine koje su u doba Vijetnamskog rata korišćene u američkoj armijskoj avijaciji, piše portal Tangosiks.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

15 h

Podeli: